Kisegítik a közvilágítást

2023.03.01. 13:30

Napelemes lámpákat kaptak a külsősárdiak

Napelemes lámpákat kaptak a háztartások a településen nemrégiben. Az eszközök felszerelését az önkormányzat oldotta meg a képviselők, a falugondnok és a polgármester segédletével.

Korosa Titanilla

Napelemes lámpákat szereltek fel a házakhoz, a munka kezdetekor többen is összegyűltek egyeztetni az akcióról. A képen balról jobbra Bazsika Ferencné, Nagy Bernadett, Gasparics Győző polgármester, Szente Endre, Pintér László, Simon Szilárd falugondnok és Tüske Vilmosné

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Összesen 30 helyre került napelemes lámpa, 25 családi házhoz, illetve ötöt olyan frekventált helyen üzemeltek be, ahol kevésbé jó a közvilágítás és szükség van a jobb látási viszonyokra a biztonságos közlekedés érdekében. 

A napelemes lámpákat úgy helyezték el az udvarokban, hogy a bejáratokat, illetve a járdát is megvilágítsák, "kisegítve" a közvilágítást a faluban. 

- Ezzel kívánunk segíteni a családoknak, hisz a napenergia környezetbarát, fenntartható, a napelemes reflektor a villamosenergiát környezetbarát módon, szennyezést okozó károsanyag-kibocsájtás nélkül állítja elő - tájékoztatott az akcióról Gasparics Győző polgármester. - A lakosok energiaköltségeit ezzel a megoldással csökkenteni lehet, hiszen nem kell az udvari lámpákat használniuk. Ez az első lépése a külsősárdi "naplopó programnak", melyet szeretnénk folytatni és további napelemes rendszereket telepíteni például a faluházra. Bízunk benne, hogy lesz még ilyen célú lakossági pályázat, melynek lebonyolításához segítséget nyújtunk a helyieknek. 

A napelemes lámpák értékállók, teljesen feltöltött állapotban folyamatos működés mellett 24 óra üzemidővel rendelkeznek. Felszerelés után 30 százalékon világítanak alapból - magyarázta a polgármester -, ha mozgást érzékelnek, akkor fényük 100 százalékosra nő 1 percen át, így egy töltéssel akár 48 órán át működhetnek. 

A lámpák beszerzéséhez az önkormányzati képviselő-testület tagjai felajánlották tiszteletdíjukat, illetve vállalkozók is segítettek, így készültek el a felhelyezéshez szükséges konzolok. 

Gasparics Győző arra is kitért, hogy idén még nem emelkednek a településen a közvilágítás díjai, korábbi szerződésük érvényben van, így nem terheli emiatt pluszköltség a falut, de előre tekintenek, ezért is kezdtek bele a napelemes rendszerek elhelyezésébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában