Tavaszi természetles

2023.04.09. 11:00

Okostelefonos applikáció segíti a résztvevőket az élőlények megfigyelésében

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Tavaszi természetles címmel újabb adatgyűjtő akciót hirdet mely nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyelésének rögzítésére is alkalmas.

Varga Andor

Akár balkáni fakopáncs "fagyógyító" munkáját is megfigyelhetjük a természetles során

Fotó: Fehér Márk

A civil szervezet közleménye szerint aki csatlakozni szeretne az érintett élőlények védelmét is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű programhoz, nincs más teendője, mint a kertjében, vagy a lakhelyéhez közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, majd a megfigyeléseit okostelefonos alkalmazás segítségével beküldeni.

A résztvevők a nap folyamán bármikor tölthetnek fel adatot, hiszen a kertben bármelyik pillanatban felbukkanhat egy-egy új faj képviselője. Az adatbeküldő felületen a tavaszi időszak miatt a madarak esetén lehetőség lesz viselkedési adatokat is feltölteni - tehát rögzíthető, amikor például két madár párba áll, aztán fészket épít, fiókát etet, de akár az is, ha esetleg elpusztult madarat találunk. Az MME Téli madárles akciójához hasonlóan a leggyakoribb fajok határozását egy, az applikáción belüli mini határozó is segíti, ami az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással hívható elő.

Az akció részletei megismerhetők az MME honlapján.

A programot az Európai Unió LIFE Nature alapjának „Közösen a természetért” pályázata támogatja. Hasonlóan az MME új, TermészetLesen elnevezésű programcsomagjának többi eleméhez. Ezek között a tavaszi akcióval párhuzamosan fut a Gólyales, áprilisban pedig indul a Fecskeles is - az első Téli madárles akció pedig a kilenchetes adatgyűjtés után, február 28-án zárult. Tervben van még az autók által elütött, illetve áramütés, ablaknak ütközés, vagy egyéb ok miatt elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció indítása is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában