A Millennium szobrásza

2023.04.16. 15:00

Zala Györgyre emlékeztek Lendván

Zala György volt Lendva leghíresebb szülötte, akinek köszönhetően a város neve felkerült a művészetek térképére. Így fogalmazott Vida Törnar Judit, a lendvai magyar nemzeti önkormányzati közösség alelnöke a millennium szobrászának is nevezett művész tiszteletére tartott ünnepségen.

Gyuricza Ferenc

Az ünnepség során a Zala Györgyöt ábrázoló mellszobrot is megkoszorúzták. Képünkön a lendvai főkonzulátus első konzulja, Czikó Anita rója le tiszteletét

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Zala György Napok programja péntek este a Bánffy Központban kezdődött Hana Bednarová cseh festő kiállításának megnyitójával, majd újra bemutatták azt a dokumentum-portréfilmet, amit még 2009-ben forgatott a Millennium szobrásza címmel Gál Anasztázia. A két napos rendezvénysorozat szombaton az ünnepi megemlékezéssel folytatódott. Ezen Vida Törnar Judit nemcsak Zala György életútját ismertette, de azt is kiemelte, hogy Lendva városa és a muravidéki magyarság évről évre tesz azért, hogy a szobrász neve ne merüljön feledésbe.

A Zala György Napok részeként tartották a szobrászról elnevezett ifjúsági képző- és fotóművészeti pályázat eredményhirdetését. A beküldött alkotásokat értékelő három fős zsűri tagja, Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum igazgatója elmondta: összesen 118 pályamű érkezett, ezeket négy kategóriában díjazták az ötletet, az eredetiséget, a technikát és a kivitelezést is figyelembe véve. Ez alapján az egyes kategóriák első helyezettjei Svetko Ida, Lebar Emma és Sarjas Niko (mindannyian lendvaiak), illetve a göntérházi Hozjan Emília lettek, a Zala György-díjat pedig a göntérházi Gasparics Tina kapta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában