A falunapi program részeként

2023.07.09. 11:00

A kitelepítettek tiszteletére állítottak emléktáblát Molnáriban

Szombaton a falunapi program keretében avatták fel a településről 1950 és 1953 között kitelepítettek tiszteletére emeltek emléktáblát.

Korosa Titanilla

Marton István plébános áldotta meg az emlékművet, mellette Kósa János és Cseresnyés Péter

Fotó: Korosa Titanilla

Kósa János, Molnári polgármestere elmondta, hogy 2000-en állítottak milleniumi emlékművet az iskola udvarán, azóta az intézményt bezárták, az emlékpark el lett hanyagolva, ám szerették volna rehabilitálni. Ennek egyik lépése volt, hogy itt helyezték el a határőr emlékművet, illetve most a kitelepítettek emléktábláját. Ezzel egy helyen tudják bemutatnia településük gazdag történelmét. 

Cseresnyés Péter és Kósa János leplezték le az emléktáblát
Fotó: Korosa Titanilla

Az ünnepségen részt vett Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, ünnepi beszédet pedig Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott.

– Mind, akik a múlt eseményeit tiszteljük meghatódva állunk egy ilyen emléktábla előtt – kezdte. – Olyan korszak áldozataira lehet emlékezni ezzel, mely korszak vezetői azzal hitegették az itt élő embereket, hogy ha majd ők fogják kezükbe a kormánykereket, akkor mindenkinek jobb lesz, igazságosabb életet fognak élni országszerte. Ennek eredménye az lett, hogy 1950 és 1953 között számtalan családot, kiknek nem volt bűnük, illetve mindössze annyi annyi, hogy szorgalmuk eredményeképpen megszerzett vagyonuk lehet, hogy az átlagnál nagyobb volt, el kellett szenvedniük azt a megszégyenítést, hogy elköltöztették őket lakóhelyükről. Olyan táborokba szállították őket, ahol nem emberhez méltó körülménynek közt élték, szinte rabszolga módra mindennapjaikat. Nem kíméltek időst, fiatalt, gyermeket, mindenkit vagoníroztak és vittek a Hortobágyra egy álságos eszmerendszer áldozataként és annak megtévesztő gondolataival, hatásaival. Ezt a történelmi kort magunk mögött tudjuk, s egy-egy ilyen emléktáblának az is lehetne a célja, hogy emlékeztessen bennünket arra, hogy ehhez hasonló korszak ne térjen vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában