Helyi közélet

2023.08.06. 17:13

Átszakadt a Mura gátja

Rekordot döntött a Mura vízállása a szomszédos Szlovéniában, ráadásul gátszakadás és a folyamatos esőzés is nehezíti a védelmi munkálatokat Lendva térségében. Szombaton a hazánkból Göntérházára vezető alsóbbrendű utat is le kellett zárni, mivel a határátlépési ponton víz alá került a burkolat.

Gyuricza Ferenc

A Mura a lakott területeket is veszélyezteti Petesházánál

Forrás: Muravidéki Magyar Rádió

A nemzetiségileg vegyesen lakott Muravidéken a legkritikusabb helyzet egy szinte teljes egészében szlovén népességű településnél, a nemzetiségi határ közelében található Dolnja Bistricánál alakult ki, ahol átszakadt a Mura gátja, s emiatt a részben magyarlakta Kót lakossága részére elrendelték a kilakoltatási felkészülést. Ez egyelőre nem jelent kitelepítést, ám a lakosságnak fel kellett készülnie arra, hogy a helyzet további súlyosbodása esetén fél órán belül el kell hagynia lakóhelyét. A Mura gátja Petesházánál is kritikus helyzetben van, míg Benice (azaz Pincemajor) mellett a Lendva-patak teljesen átázott, illetve amúgy is alacsony gátrendszerén alakultak ki buzgárok.

Benice mellett homokzsákokkal védik a lakott területeket
Forrás: Muravidéki Magyar Rádió

Szlovénia középső részén még drámaibb az árvízhelyzet, ott számos kisebb-nagyobb település került víz alá. Robert Golob kormányfő vasárnapi közleménye szerint az ország történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája a mostani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában