Enyhíthetné a fájdalmakat

2023.08.04. 16:00

Kárpótlást kér Teleki László a németektől

A cigányholokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából mondott beszédet Teleki László, a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, korábbi roma ügyekért felelős államtitkár a minap Berlinben, majd másnap Auschwitz-Birkenauban.

Pásztor András

Teleki László Berlinben. Több kérést is megfogalmazott a német kormány felé

Fotó: ZH-Archívum

Mint azt a roma politikus megfogalmazta: a kevés túlélő a mai napig sem tudta elfelejteni azokat a borzalmakat, amit át kellet élniük a nácik fogságában. Sőt, az elhurcoltak rokonai, hozzátartozói sem tudják elfelejteni azokat a gyilkosságokat, amiket anyáik, apáik, gyermekeik ellen elkövettek.

– A fentiek miatt három kéréssel fordultam a német kormányhoz, egyrészt arra kértem a döntéshozókat, hogy nyújtsanak kollektív kárpótlást azon európai országok roma lakosságának, amely országokban a nácik üldözték a roma lakosságot – említette Teleki László. – Másodsorban azt kértem, az érintett európai országok fővárosaiban és nagyobb városaiban biztosítsanak olyan közösségi központokat, ahol oktatási, tudományos és kulturális tevékenységet folytathatnak a romák. Harmadsorban pedig azt kértem a német kormánytól, hogy biztosítson tanulmányi ösztöndíjakat a középiskolában és felsőoktatásban tanuló roma diákok számára.

Teleki László úgy fogalmazott: a javasolt kollektív kárpótlás a fájó sebeket meggyógyítani nem tudja, még ennyi idő után sem. De talán a jövőbe vetett hit reménye enyhítené a fájdalmakat, ha látnák roma fiatalok sokaságát a közép- és felsőoktatásban tanulni, majd dolgozni olyan munkahelyeken, amelyek eddig csak álom volt számukra.

– Azért javasoltam ezt a három pontot, hogy jövőre, amikor 80. évfordulója lesz az Auschwitz-Birkenauban történt mészárlásnak, tudjuk összegezni, hogy mi valósult meg a javaslatainkból – érvelt Teleki László, aki hozzátette: a német kormány mellett ezen kérésüket eljuttatják Brüsszelbe, az Európai Tanácsba is, hogy ott is megvitathassák, miként tudnak az említett pontokhoz célzott támogatást nyújtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában