"Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan"

2023.08.16. 10:30

Legyen több méhlegelő Zalaegerszeg belvárosában is!

A (H)ŐSRÉT - Bogártanya elnevezésű szerveződés és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái a város legelső hősrétjének, bogártanyájának, méhlegelőjének avatására invitálták kedden öt órakor az érdeklődőket a zalaegerszegi Vizslaparkba, a Platán sor és az Arany János utca által határolt területre.

Arany Horváth Zsuzsa

A flashmob résztvevői: hátul Tordai Renátó a fűnyíróval, elöl Békési Péter a táblával, Horváth Eliot és Zakota Tamás rovarjelmezben

Fotó: Pezzetta Umberto

Békési Péter szervező (a Zrínyi-gimnázium volt diákja, jelenleg Bécsben tanuló egyetemista, klímavédelmi szervezetek tagja) arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyszerű, költségmentes, de hatékony intézkedéseket meg kell lépni a termőképes talaj gyors pusztulása és az emberen kívüli fajok életterének radikális csökkenése ellen.  A (H)ŐSRÉT - Bogártanya és a Kétfarkú Kutya Párt kezdeményezésének célja a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" jelmondattal összhangban helyi szinten kialakítani a magán- és közterületeken a természetre bízott, érintetlenül hagyott területeket, elősegítve az ökológiailag kedvező hatások érvényesülését.  

A szervezők a helyszínen 25 négyzetmétert szalagoztak körbe a zöldterület nem frekventált területén, a kihelyezett táblák arra figyelmeztetnek, hogy ne kaszálják le a füvet. A táblán található QR-kód segítségével a városlakók véleményt mondhatnak a kezdeményezésről. 

Békési Péter az eseményt jelző felhívásában leírta, az általa tanultak alapján 2023 februárjában fordult Zalaegerszeg polgármesteréhez környezetvédelmi javaslataival, melyben a tarvágásokkal fémjelzett M76-os gyorsforgalmi út építési tervének visszavonásán és a város fényszennyezésének jelentős csökkentésén kívül éppen a természet "szabadon engedését" kérte a nagyobb parkok félreeső részein. A javaslatokat áprilisban írásban benyújtotta az önkormányzathoz is. Próbálkozásai meghallgatásra találtak, de a válasz elutasító volt, részben arra hivatkozva, hogy a megvalósításuk nem lenne elfogadható az emberek számára. Pedig a klímaválság által megtestesített civilizációs válsághelyzet egyszerű és költségmentes intézkedésekkel lenne csökkenthető, fogalmazott az aktivista.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában