A szakképzést és a turizmus-vendéglátást népszerűsítik

2023.09.29. 16:00

280 milliós támogatásból jött létre a nyugat-balatoni ágazati képzőközpont

Már működik a Nyugat-Balatoni Turizmus-Vendéglátás Ágazati Képzőközpont, amelynek létrehozására 280 millió forintos pályázati támogatást nyert a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSzC).

Péter B. Árpád

Az ágazati képzőközpont fontos küldetése, hogy vonzóvá tegye az ágazatot a fiatalok körében, képünkön (b-j) Szabó Károly, Nagyné Németh Barbara, Nagy Bálint és Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója

Fotó: Halász Gábor

Az erről tartott sajtótájékoztatón Nagyné Németh Barbara, az ágazati képzőközpont ügyvezetője előrebocsátotta, az intézmény a ZSzC és a vele együttműködő kkv-k infrastruktúrájára és eszközeire alapozva jött létre, kilenc gazdasági társaság csatlakozásával. Hozzájuk két szakképző intézmény, a keszthelyi VSZK, illetve a zalaegerszegi Báthory István Technikum társult.

– A térség húzó gazdasági ágazata a turizmus-vendéglátás, amely rendkívül szorongatott helyzetben igyekszik helyt állni, és jó hírét erőn felül megőrizni – szögezte le Nagyné Németh Barbara. – Az ehhez kapcsolódó szakmák viszont ma nem tartoznak a népszerű hivatások közé. Az ágazati képzőközpont persze nem képes a nehézségek gyors megszüntetésére, létrehozásának célja az, hogy több területen segítse a szakképzésben tanulók érdeklődésének kiteljesedését, s ezáltal népszerűsítse az ágazatot, illetve ösztönözze a térség kiemelt piaci szereplőinek együttműködését.

Ezek érdekében a központ akár közvetlenül is köthet a tanulókkal szakképzési munkaszerződést, az oktatást pedig tagjainál, azok telephelyein biztosítja, jelentős adminisztrációs terheket vállalva át a gyakorlati képzőhelyektől és az oktatóktól. Hosszú távú célja pedig az, hogy átfogó marketingtevékenységgel vonzóvá tegye az ágazatot a fiatalok körében, tette hozzá Nagyné Németh Barbara.

A képzőközpontban kilenc gazdasági társaság és két intézmény működik együtt, képünkön középen Nagyné Németh Barbara, Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója, Szabó Károly és Nagy Bálint
Fotó: Halász Gábor

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kormány kiemelt feladatként kezeli a turizmus helyzetét, s ebben a térségben is számos ehhez kapcsolódó fejlesztés valósult meg a közelmúltban.

– Az ágazat vállalkozásai akkor tudnak hosszú távon is működni, ha rendelkezésre áll a minőségi szakemberutánpótlás. A központnak e tekintetben lesz kulcsszerepe, további előny, hogy ezzel minden szereplő jól jár: a tanulók, a vállalkozások és ezáltal az egész térség is – emelte ki Nagy Bálint.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: mivel a diákok már tanulmányi idejük alatt megismerhetik a szállodákat, vendéglátó egységeket, illetve az ottani vezetők is őket, olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek eredményeként ezek a fiatalok a szakmában maradnak, s a környékbeli vállalkozásoknál helyezkednek el. Hozzátette: mindezt segíti, hogy a bérek, illetve a munkakörülmények már ugyanolyanok, mint külföldön.

A központ fontos célja, hogy a tanulók minél magasabb színvonalú gyakorlati oktatásban részesüljenek, s ezáltal nőjön a szakképzés versenyképessége is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában