Miénk itt a tér

2023.10.14. 16:00

175 éves a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház III.

Zalaegerszegen 1848-ban 12 ágyas, három betegszobából álló ispita nyílt, mely többnyire a szegények és egyedülálló betegek kezelésére szolgált. 1886-ban épült fel a jelenlegi kórház belső telephelyén a 43 ágyas új épület. A Zalai Hírlap archívumából válogatott fotókkal, cikkekkel próbálunk felidézni a megyei kórház elmúlt néhány évtizedének történetéből egy-egy emléket.

Nagy Betti

Különleges pillanat: dr. Kovács Pál népjóléti miniszter (szemben) a megyei kórház műtőjében szívműtét közben balról mellette Papp professzor, Kiss Ferenc fotója 1994. november 25-én

A Zalai Hírlap 1992. január 3-ai lapszáma beszámolt róla, hogy újabb csúcstechnológiai készülékkel gyarapodott az intézmény: „Magyarországon még csak egyetlen ilyen tudású színes ultrahang készülék található, amilyent 18 millió forintért a Népjóléti Minisztérium pályázatán megyei önkormányzat és parlamenti támogatással nyert el a kórház. A Toshiba Sonolayer SSA-270 A típusjelet viselő műszert a kórház diagnosztikai tömbjében, a röntgen osztályon helyezték el. Elsődleges cél, hogy ezt a nagy képfelbontó képességű és pontosságú készüléket a kardiológiai osztály orvosai használják majd a szívbetegek vizsgálatához.”

A Hírlap 1992. április 21-ei számából értesülhettünk, hogy hazánkban a legkorszerűbb akut műtők állnak szolgálatba, az újságírót dr. Nemes Gyula főorvos kalauzolta végig az új osztályon. „- Rendkívül szigorú rend uralkodik: külön folyosón érkezik a beteg, s külön öltözője van a személyzetnek. A bemosakodó tágas, a legkorszerűbb automata adagolókkal, folyékony fertőtlenítőkkel felszerelt. Az egyes műtéttípusoknak megfelelően steril dobozokban tartjuk a szükséges kötszereket, lepedőket, kesztyűket, műszereket. S talán érdekes lehet az is, hogy a műtőknek külön takarító személyzete és zárt takarító rendszere lesz.”

 

„Az új félelem neve: Stroke – Gyógyító-centrum a megyei kórházban” címmel megjelent riportból részlet: „Zalaegerszegen már csak a pont hiányzik a i-ről ahhoz, hogy az egészségügyi kormányzat által elhatározott országos Stroke-hálózat részeként működjenek. A tervezett 26 centrumból 6 a fővárosban lenne, a többi a vidéki klinikákon, megyei kórházakban létesül. Zalaegerszeg a tervek elé ment: már csak egyetlen műszer hiányzik a komplett centrumhoz. Ez persze nem filléres apróság: egy 130 millió forintba kerülő MR-angiográfról van szó, amely az anatómiai atlasz tökéletességével vetélkedő plasztikus képet rajzol az agyról.” (ZH, 1992. szeptember 15.)

Minden bizonnyal az 1990-es évek legfontosabb eseménye a szívsebészet létrehozása volt: „1994 nyarától intenzív szervezési munka indult meg a zalaegerszegi kórházban a teljes kardiológiai, szívsebészeti ellátás kialakítására. Dr. Papp Lajos professzor és munkatársai úgy vélték: a hatékony működés érdekében szükséges az egész megyében közös szakmai elvek megfogalmazása, valamint optimális betegforgalom szervezési elveinek kimondása.” (Zalai Hírlap, 1994. október 18.) Erről majd egy újabb posztban írunk részletesebben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában