A hazáért és a békéért imádkoztak a bodajki kegyhelyen

2023.10.10. 12:00

A Kárpát-medencei engesztelő zarándoklaton járt a KÉSZ zalaegerszegi csoportja

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hagyományos, a Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódó országos zarándoklatának adott helyszínt a bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhely október 7-én, szombaton. Makláry Ákos KÉSZ-elnök vezetésével mintegy 600 zarándok érkezett határokon innen és túlról, hogy együtt ünnepeljenek, imádkozzanak nemzetünkért és a békéért, tájékoztatta lapunkat Illés Csaba, a zalaegerszegi csoport vezetője.

Mozsár Eszter

A KÉSZ Zalaegerszegi Csoportja "A magyar Szent Család bodajki zarándoklata" című szobornál. Pintér Balázs szobrászművész alkotását 2016. augusztus 20-án avatták fel.

Forrás: KÉSZ Zalaegerszegi Csoportja

A zalaegerszegieken kívül a budapestiek, budaörsiek, csornaiak érkeztek a zarándokhelyre, de jelen voltak Baktalórántházáról, Dunaújvárosból, Faddról, Tolnából, Kecskemétről, Rimaszombatról, Jászberényből, valamint együtt imádkoztak velük Kecel, Hajdúszoboszló, Tiszafüred, Keszthely, Körmend, Győr, Székesfehérvár, Kunszentmárton, Szombathely, Tata, Paks, Tatabánya, Újfehértó és Salgótarján KÉSZ-csoportjai is. Különösen örültek a szervezők, hogy három napra kárpátaljai testvéreiket is vendégül láthatták Beregszászról.

A KÉSZ Zalaegerszegi Csoportja ugyancsak örömmel, várakozásokkal teli szívvel indult útnak, mondta Illés Csaba elnök, ugyanis a zarándoklat mindig közelebb viszi az embert Istenhez és a Szűzanyához.

- A zarándoklat segít abban, hogy megálljunk, ha csak kis időre is, a rohanó világunkban, hogy időt adjunk magunkba nézni és Istenre tekinteni, a Szűzanyához fordulni imádságos lelkülettel. Segít továbbá a zarándoklat a hitben elmélyülni, kegyelmekben gazdagodni, megtapasztalni a kereszténység erejét, közösségi összetartozásunkat. A Zalaegerszegi Csoport tagjainak igazán jó alkalmat adott egymásra hangolni a közösséget – fogalmazott Illés Csaba, majd röviden összefoglalta a zarándoklatot.

A zalaegerszegiek a zarándokudvaron, a szabadtéri oltár előtt celebrálták a szent misét.

A megérkezést követően szentgyónásra volt lehetőség, amellyel nagyon sokan éltek a zarándokok közül. Tíz órakor kezdődött az ünnepi szentmise a szabadtéri oltárnál. A főcelebráns Mórocz Tamás, a kegyhely plébánosa volt, de több helyi és a hívekkel érkező atya is koncelebrált, többek között Makláry Ákos, a KÉSZ országos elnöke.

- Mórocz Tamás plébános az evangélium és a kegyhely tanításához kapcsolódva az anyai szeretet isteni tulajdonságairól szólt hozzánk – folytatta Illés Csaba. - Bevezetőjében megjegyezte, hogy nagyon szép Mária-ünnepet ülhetünk ezen a hétvégén, amely tulajdonképpen nemcsak népünk kiemelt Mária-ünnepe, hanem sok nemzeté is, akik pártfogójukként és védelmezőjükként látják a Boldogságos Szűz Máriát, anyai szeretetében. Mi magyarok a Boldogságos Szűzanyát, mint a Magyarok Nagyasszonyát tiszteljük, azaz népünk meglátta és megérezte Mária anyai szeretetében, hogy gyermekei vagyunk. Fontos, hogy ezt az ünnepet ne úgy éljük meg, mintha csak nekünk lenne édesanyánk a Boldogságos Szűzanya, hanem olyan lelkülettel tartsuk meg, hogy népünk és nemzetünk 1000 éven keresztül gyermeki szívvel mert rátekinteni arra az asszonyra, akit Isten azért adott, hogy megéljük az Ő anyai szeretetét. Mária minden édesanya mintaképe és példája, Isten benne megszentelte az anyai szívet azáltal, hogy megszülhette a Fiút, a Megváltót, akiben az Ádám-Éva kárhozatot érdemelt élet megváltást nyert. Az anyai szív lényege pedig ott kezdődik - folytatta elmélkedését az atya -, hogy az Istentől kapott anyai hivatásában az édesanya megéli, hogy gyermekében, akit szintén az Istentől kapott, az Úr olyan felelősséget és szeretetet ruházott rá, amelyben megértheti életének lényegét. Ezt egyszerűen így írhatjuk le: az anya gyermekében rádöbben, van kiért élni, van kiért tökéletes, azaz szent életet élni, van kit még önmagánál is jobban szeretni. Az anyai szeretet lényege az a fajta önzetlenség, amelyben végső soron nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért szeretek valakit, csak arról tudok tanúságot tenni, hogy „szeretem, mert ő hozzám tartozik”. A Rózsafüzér Királynője („Olvasós Boldogasszony”) és a rózsafüzér útmutatást ad nekünk az igazi értékekről, mint például a szelídség, a jóság, az alázatosság és a türelem – tolmácsolta az atya gondolatait Illés Csaba.

A zarándokok a Kálváriadombon

A prédikációja végén az atya hangsúlyozta, a kereszténység nem múzeum, nemcsak a vitrinben kell nézegetni múltunk szépségeit, kincseit. Ki kell nyitnunk a vitrint, be kell tekintenünk, és életre kell kelteni az ott rejlő értékeket, átadni a jövőnek. Márpedig kereszténység nélkül nincs jövő. A szentmise végén a zarándokok közösen imádkoztak hazánkért és a békéért, valamint elénekelték a pápai himnuszt, majd körmenetben végigvonultak a kegyhely parkjában és a bazilikában a kegyoltár megkerülésével. Délután kulturális programokkal folytatódtak az események. Megtekintették az Élet-Kép-Tár Házban a Mindszenty-kiállítást és Bodajk régészeti feltárásokból kirajzolódott történelmét, múltját. A bazilikát Tamás atya nagyszerű előadása révén ismerhették meg, a bemutató végén gyönyörű orgonakoncerttel ajándékozta meg a híveket. Vezetett séta keretében Oraveczki Attila atya kalauzolta a csoportot a zarándokudvaron, az altemplomban, a pincében, az oratóriumban és a sekrestyében. A nap záró ceremóniájaként különleges alkalom volt, hogy a több száz fős hívő közösség a hosszú időre lezárt kálvárián a felújítás után elsőként imádkozhatott keresztutat, végül a záróimádság, a kegytárgyak megáldása és a Himnusz közös eléneklése következett.

- Hitünkben megerősödve, lelkiekben töltekezve, közösségünket építve, hálatelt szívvel tértünk haza engesztelő zarándokutunkról – összegezte a napot a zalaegerszegi csoport elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában