A Medgyaszay Házban lesznek a koncertek

2023.10.24. 18:00

Jubileumi jazzfesztivál lesz novemberben Nagykanizsán

Háromnapos eseménysorozattal emlékezik az I. Nagykanizsai nemzetközi jazzfesztivál 50. évfordulójára a Kanizsai Kulturális Központ. November 9-én a rendezvényt emléktábla-avatás nyitja, majd két napig koncertek váltják egymást a Medgyaszay Házban.

Benedek Bálint

Az ötvenéves jazzfesztivált koncertek sorával ünneplik, balról: Halász Gyula, Kovácsné Mikola Mária és Godinek Ibolya

Fotó: Szakony Attila

A részletekről kedden a HSMK-ban tartott sajtótájékoztatón számolt be Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója, Halász Gyula jazzkutató, a Magyar Jazz Szövetség tagja és Godinek Ibolya, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház művelődésszervezője.

- Idén ötvenéves lett a kanizsai jazzfesztivál, 1973-ban szerveztek először nemzetközi rendezvényt a városban - mondta Kovácsné Mikola Mária. - A hagyományt 2015-ig folytattuk, majd a program átlényegült JazzKanizsa eseménnyé, mely másképp ugyan, de őrizte a tüzet. Rengeteg kiváló zenekar és előadó jött el a városba, erre emlékezve újra fesztivált szervezünk. A programokat ezúttal is támogatja az önkormányzat, s a kulturális keretből további segítséget kaptunk, vagyis 3 millió forintos költségvetésből szerveztük meg az eseményt.

Halász Gyula hozzátette: a kivételes jubileumot november 9-én (csütörtök) 17 órakor emléktábla-avató ünnepség nyitja. A kanizsai jazzklub alapító tagjai és támogatók közadakozásból emléktáblát állítanak az egykori Fabik Károly Úttörőház - jelenleg a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ - épületének falán. A mű alkotója a megyeszékhelyi Béres János Vajda Lajos-díjas szobrászművész.

- November 10-én (péntek) 18 órakor 50 év plakátokon címmel nyílik fotókiállítás a Medgyaszay Házban - folytatta Godinek Ibolya. - Majd 19 órakor a Bágyi Balázs New Quartet lép fel, őket követi 20.30-tól a Mingus! Mingus! Mingus! elnevezésű formáció. November 11-én (szombat) 19 órakor a Varga Bendegúz Quartet játszik, végül 20.30-tól az angol Sara Dowling és Gayer Mátyás Quartet ad koncertet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában