"SzakMa-vár" a Kanizsa Arénában

2023.10.25. 17:30

Látványos és interaktív pályaválasztási nap Nagykanizsán

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum a Zala Vármegyei Kormányhivatallal, a Zala Vármegyei, valamint a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen "SzakMa-vár" címmel pályaválasztási napot tartott szerdán a Kanizsa Arénában.

Benedek Bálint

A Zsigmondy-technikum informatika és távközlés ágazatának csapata a Lego-robot mozgatásának rejtelmeibe vezette be az érdeklődő 8. osztályosokat. Balról: Tóth Ádám Zsigmond, Mile Máté, Sajni Bercel, Horváth Ádám, Budai Sámuel

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Balogh László polgármester köszöntötte a nagykanizsai és letenyei járásból érkezett 25 intézmény 610, főleg 8. osztályos diákját. A városvezető a szakmák szépségeire hívta fel a figyelmüket, szerinte a praktikumot, a gyakorlatiasságot, a tíz ujj művészetét fontos ismerni, melyhez az ismereteket a Nagykanizsai Szakképzési Centrum (NSZC) három tagintézményében lehet a legjobban elsajátítani. A mesteremberek pedig a társadalom megbecsülését is élvezik, hiszen manapság talán még nagyobb szükség van kétkezi, jól képezett munkásokra.

A Cserháti-technikum egyik standját nézte meg (b-j) Bene Csaba, dr. Sifter Rózsa, dr. Józsa Zsanett, a Nagykanizsai Járási Hivatal vezetője és Anda Zoltán
Fotó: Szakony Attila

- A SzakMa-vár elnevezésű rendezvénnyel az a célunk, hogy a nappali képzésben elérhető összes képzésünkről, lehetőleg látványos, interaktív módon tájékoztassuk az általános iskolásokat - mondta Anda Zoltán, az NSZC főigazgatója. - A Cserháti-, a Thúry- és a Zsigmondy-technikum a szakképzés oktatásának várai, bástyái itt Dél-Zalában. A szakmai tudás birtokában mindenki erőt kap, s jobban megállhatja a helyét a munkaerőpiacon. Az arénában megszerzett információkkal a puttonyban a gyerekek és szüleik együtt mérlegelve hozhatják meg a legjobb döntést.

A rendezvényen az osztályfőnökök számára tájékoztatót, a szülők részére pedig pályaválasztási szülői értekezlet is tartottak Bene Csaba, az NSZC kancellárja vezetésével. A pedagógusoknak tartott előadáson dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja elmondta: a kormány 2014-ben célként fogalmazta meg a teljes foglalkoztatottság elérését az országban. Alig tíz év elteltével ez megvalósult, az idei évre elérték, hogy aki dolgozni akar, az talál is magának munkát.

- A munkanélküliség helyett mára a munkaerőhiány okoz problémát a vállalkozásoknál, de sok helyen a közszférában is - folytatta. - Ez nagyon jó hír a fiataloknak, hiszen abban a tudatban végezhetik tanulmányaikat, hogy az iskola befejeztével könnyen találnak maguknak munkahelyet. Az átlagbérek az osztrák Kronen Zeitung újság friss elemzése szerint 2024-ben Magyarországon emelkednek majd a legnagyobb mértékben az Európai Unión belül. Mielőtt a fiatalok belépnének az igazi munka világába, meg kell találniuk a személyiségükhöz, tehetségükhöz és érdeklődésükhöz illő hivatást.

Bíró Patrik, a Nagykanizsai Tankerületi Központ szakmai vezetője beszédében hangsúlyozta: ilyenkor a 8. osztályosoknak nehéz a dolguk, hiszen hamarosan dönteni kell. Az iskolai pályaválasztási napok mellett ez a rendezvény komplex képet adhat a családoknak arról, milyen kínálatból lehet választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában