A fiatalok jelentik a jövőt

2023.11.21. 13:30

Gyermekjogi szakmai konferencia Zalaegerszegen

Előadásokkal és rajzpályázat díjátadójával zajlott Zalaegerszegen kedden az a gyermekjogi szakmai konferencia, melyet a város önkormányzata szervezett a 34. Gyermekjogok Világnapja alkalmából. A programon intézményvezetők és gyermekvédelmi, oktatási szakemberek vettek részt, ahol Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt.

Mozsár Eszter

Az önkormányzat által meghirdetett rajzpályázatra három kategóriában - "A családom és én", "Az iskolám és én", "A szabadidőm és én" - három korcsoport mintegy 280 művet küldött be. A zalaegerszegi díjkiosztó pillanata a szakmai konferencián, Balaicz Zoltán társaságában a nyertes gyermekek. Fotó: Pezzetta Umberto

A megjelentek először a gyermek és a generációk közti bizalomról Básti Zoltán családterapeutától hallhattak, majd dr. Nagy-Balás Borbála, az UNICEF gyermekjogi munkatársa a világszervezet azon törekvéseit mutatta be, amikkel a gyermekbántalmazások ellen lépnek fel. Többek között a kortárs bántalmazások tavalyi kutatási eredményeit, a megelőzéshez kapcsolódó kezdeményezéseket ismerhették meg résztvevők.

Szó volt továbbá a digitális forradalomról, dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, közösségi médiatréner interaktív előadásában ismertette a közösségi média trendjeit, annak a fiatalokra gyakorolt hatását, valamint bemutatta a jó gyakorlatokat. A rendezvény végén dr. Rácz Dominika jogász a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyermekvédelmi tapasztalatait és eseteit osztotta meg a hallgatósággal.

Balaicz Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: az önkormányzat az elmúlt tíz esztendőben igyekezett újjászervezni a helyi, fiatalokkal foglalkozó szakmai hátteret. Ennek első fontos állomása volt a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat újjáélesztése, működésükre országos szinten is felfigyeltek. A felsőfokú képzés hallgatói önkormányzata is számos programot szervez, kapcsolódik be a város közéletébe. Ugyancsak jelentős az Ifjúsági Kerekasztal tevékenysége, rendezvénysorozata. Emellett kiemelkedő esztendő volt 2017, amikor Zalaegerszeg elnyerte az UNICEF Gyermekbarát Település címet, mondta a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában