Közösen értéket teremthetnek

2023.11.15. 19:30

Három évtizede támogatják a matematikai tehetségeket

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból szerdán a Pannon Egyetem Nagykanizsa-Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Zárda utcai kollégiumában tartottak ünnepséget.

Benedek Bálint

Fonyó Lajos, Balogh László és dr. Pintér Ferenc az ünnepségen bemutatott új kiadvánnyal

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Pintér Ferenc, az alapítvány elnöke. Elmondta: a Matematikai Tehetségekért Alapítvány, rövid nevén MaTe Alapítvány 1993 májusában jött létre, alapítója Hóman Zoltán és az azóta elhunyt Szabó Imre volt. Az előzményei a Zala megyei tanács által szervezett matematikai tehetséggondozásra és az egykori Landler-gimnáziumban (ma Batthyány) folyó szakmai munkára vezethetők vissza.

- Az alapítvány tevékenységét Fonyó Lajos, az alapítvány tagja által az évfordulóra elkészített kiadványunk részletesen bemutatja - folytatta. - Új céljaink is vannak. Az oktatásban, ezen belül elsősorban a természettudományi területek oktatásában és a tanárhiány miatt kialakult problémák enyhítésére segítséget szeretnénk adni óvónőknek, tanítóknak, matematikatanároknak egy szakmai klub életre hívásával. Ez a fórum lehetőséget biztosíthat a tudásmegosztásra, a komplex tehetséggondozás hálózati kiépítésére.

Ezt követően Balogh László polgármester hosszasan méltatta az alapítvány három évtizedes munkáját. A városvezető kitért arra, hogy a szervezet milyen sokat tett és tesz manapság is a matematikaoktatásért, a tehetséggondozásért a nívós versenyek megszervezésével. Ezen felül elismeréssel szólt a pedagógusokról, valamint a város közössége nevében támogatásáról biztosította az alapítványt.

Majd dr. Pintér Ferenc a betegsége miatt távol lévő mecénás, Szakacsits Szabolcs, a TUXERA vezetőjének beszédéből olvasott fel. Azt írta: az összefogás, a támogatás és a csapatmunka eredményeképpen rendkívüli történések valósultak meg. A teljesség igénye nélkül lehetővé vált városi szakkörök lebonyolítása, egyetemi előkészítő, megyei középiskolai és a négy megye matematikai versenye, valamint a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny szervezése. Együttműködve értéket teremthetnek, hegyeket mászhatnak meg. Szükség van arra, hogy igazodjanak a rohanó világ tudásigényéhez, támogassák az ifjú matematikus és tudós nemzedéket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában