Önkormányzati ülés

2023.12.05. 13:30

Az adóbevételekről is tárgyaltak a képviselők Lentiben

A legutóbbi önkormányzati ülésen a helyi adóztatásról szóló beszámolót is tárgyalta a képviselő-testület Lentiben.

Korosa Titanilla

A tárgyalt és elfogadott beszámoló ezév január 1-től október 31-ig terjedő időszak adóztatási feladatairól, kötelezettségeiről szólt. Eszerint az önkormányzat idén összesen 746 millió forint tervezett adóbevétellel számol, a teljesülés meghaladja a 97 százalékot. Az építményadó tervezett összege 84 millió forint, a teljesült közel 90 százalékos, az idegenforgalmi adó tervezett bevétele 45 millió forint, itt a teljesülés 80 százalék körüli, a helyi iparűzési adóbevétel pedig meg is haladta a tervezettet, míg a magánszemély kommunális adójából származó összeg elmarad egyelőre a céltól, itt 7 millió forinttal számolt a költségvetés, a teljesülés 77 százalékos. 

Az ülésen elhangzott, hogy az építményadó teljesülése egyrészt azért maradt a tervezettől, mert az üdülőövezetben lévő épületek átminősítése által megszűnik a tulajdonosok adókötelezettsége, továbbá még mindig jelen van a negatív adózói morál. Az építményadó és a magánszemély kommunális adója befizetését az adózók sok esetben csak felszólításra teljesítik, az ingatlan elidegenítése során az új tulajdonos ritkán tesz eleget bevallási kötelezettségének, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni az ingatlantulajdonosok személyében bekövetkezett változásokat.

Az idegenforgalmi adófizetésre köteles kereskedelmi és magánszállásadóknál 102 helyszíni ellenőrzést végeztek az adóhatósági munkatársak a bejelentési és bevallási kötelezettség miatt. 

Arról is szó volt a beszámoló tárgyalásakor, hogy az adóhatósági munkában továbbra is nagy hangsúlyt kell fordítani az adóhátralékok beszedésére a városban. Az adóbevételek jelentős hányada adóhatósági ráhatás, kényszerintézkedés megtétele után realizálódik. Több esetben az adózók csak a végrehajtási eljárás hatására hajlandók teljesíteni adófizetési kötelezettségüket. Az adóhátralékok összegéről az adózók 2023-ban két alkalommal kaptak felhívást, értesítést. Novemberben a fizetési felszólítások kiküldése a magánszemélyek részére folyamatban van.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában