A zalai gazdák jó szíve

2023.12.06. 17:30

Idén 212-en járultak hozzá a Magyarok Kenyere-program sikeréhez

Idén 35 ezer 730 kilogramm búza érkezett a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű Kárpát-medencei jótékonysági akcióban Zalából.

Péter B. Árpád

Dr. Cseh Tibor: Ez a program ma már az egész Kárpát-medencében százezer rászoruló gyermeknek és idősnek biztosítja az egész évi lisztmennyiséget

Fotó: Péter B. Árpád

A keszthelyi Kis Szent Teréz bazilikában tartott vármegyei adományozó ünnepen – dr. Bacsa Dávid káplán és Vozár Péterné alpolgármester köszöntője után – Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke elmondta: a gazdálkodók által felajánlott majdnem 36 ezer kiló búzából 21 ezer 438 kilogramm liszt készült, amiből mintegy 16,5 ezret Zalában osztottak ki, ötezer kilónyi pedig az országos alapba került.

Süle Katalin arról is beszélt, ezúttal 212-en járultak hozzá a vármegyében a Magyarok Kenyere-program sikeréhez, s a lisztből Zalában 29 szervezetnek – köztük átmeneti otthonoknak, kórházaknak, bölcsődéknek, óvodáknak, segítő civil szervezeteknek, szeretetotthonoknak – jutott. Idén is a tüskeszentpéteri Zala-Cereália Kft. őrölte a búzát, akárcsak a Somogy és Vas vármegyében felajánlott gabonát.

Idén 35 ezer 730 kilogramm búza érkezett Zalából. A keszthelyi adományozó ünnepen (b-j) dr. Cseh Tibor, Süle Katalin és dr. Bacsa Dávid
Fotó: Péter B. Árpád

A NAK alelnöke kiemelte, ez a program nemcsak a határokon belül, hanem szerte a Kárpát-medencében, köztük a diaszpórában élő magyarok körében is sikeres, „a liszten keresztül pedig mindenhová eljuttatjuk azt az önzetlen szeretetet, amit ez a kezdeményezés jelképez”.

Dr. Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) szakmai titkára leszögezte: a gazdálkodók számára fontos a jótékonyság. Mint mondta, Magyarország területének mintegy 80 százaléka termőföld, s „ebből ered, hogy történelmileg az egyházak mellett a gazdákat is fontosnak tartjuk”.

A zalaapáti Csupa Csoda Óvoda fiataljainak műsora lenyűgözte a programon résztvevő gazdákat
Fotó: Péter B. Árpád

A szakember hangsúlyozta, a Magyarok Kenyere-program az elmúlt tíz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, s ma már az egész Kárpát-medencében százezer rászoruló gyermeknek és idősnek biztosítja az egész évi lisztmennyiséget; s mindez tízezer adományozó gazdának köszönhető.

A vármegyei ünnepen oklevelekkel köszönték meg a zalai termelők önzetlen segítségét, a résztvevők pedig a zalaapáti Csupa Csoda Óvoda, Dóra Áron, valamint Gáspár Cintia és Ravadics Roland műsorában gyönyörködhettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában