Díjváltozások Zalaszentgróton januártól

2023.12.25. 17:00

Nő a bérlakások bérleti díja, változnak a közterület-használat szabályai

Az 2023. év eleji 30 százalékos emelés után nem emelkedik tovább a piaci helypénzek összege, változik viszont az önkormányzati lakások bérleti díja. Erről is döntött legutóbbi ülésén a zalaszentgróti képviselő-testület.

Szabó Judit

Az alkalmi, ünnepeket megelőző, valamint rendezvényekhez kapcsolódó árusítás esetében is minimum 5000 forintos közterület-használati díjat vezetnek be

Forrás: Shutterstock

Az emelés mértéke a szeptemberi átlagos inflációs rátához igazodik, ez 12,2 százalékot jelent, számolt be róla Baracskai József polgármester a közösségi oldalán közzétett Grótinfóban. Ezzel párhuzamosan emelkednek a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjai is, a jövőre fizetendő összegekről tételes lista alapján döntött a testület.  

Ugyancsak változnak 2024-ben a közterület-használat szabályai. Több esetben minimum 5000 forintos díjat vezetnek be. Ilyen például a tüzelőanyag, bútor, lakásfelszerelési cikk, az építőanyag, törmelék, konténer közterületi tárolása, az építési, felújítási munkálatokkal kapcsolatos állvány közterületi felállítása, építési munkaterület lehatárolása, az alkalmi, ünnepeket megelőző, valamint rendezvényekhez kapcsolódó árusítás, az alkalmi jellegű vendéglátás, a fülke, bódé, pavilon elhelyezése, továbbá a családi eseményhez kapcsolódó közterület-használat. 

Arról is döntöttek, hogy emelkedik az önkormányzati tulajdonban lévő termőföldek és a termőföldként hasznosított területek bérleti díja. A képviselők határozata szerint a következő összegek lesznek érvényesek 2024. január 1-től: szántó, szőlő, gyümölcsös: 83.000 Ft/ha, de legalább 4000 forint, rét: 58.000 Ft/ha, de legalább 4000 forint, kivett zártkert: 73.000 Ft/ha, de legalább 4000 forint, belterület: 8 Ft/m2, de legalább 4000 forint.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában