Göntér Endre kamarakiállítása Lendván

2024.01.19. 16:16

A pannon táj legnagyobb festője

A pannon táj legnagyobb festője, annak ellenére, hogy nem tájképfestő. Így jellemezte a 75 éves Göntér Endrét a képzőművész kamarakiállításának megnyitóján, csütörtök este Lendván Pisnjak Atilla művészettörténész.

Gyuricza Ferenc

Göntér Endre a lendvai kiállításon látható két festményével

Fotó: Gyuricza Ferenc

Göntér Endre legújabb alkotásai 1000 nap címmel a Bánffy Központ galériájában láthatóak. A tárlat elnevezése sokatmondó, hiszen arra a közel három évre utal, amit a pandémia, a Covid-járvány, s a hozzá kötődő lezárások határoztak meg. Mindez egy képzőművész munkásságára is hatást gyakorol, Göntér Endre bezárkózott a műtermében, s az alkotásnak élt. Ennek a folyamatnak az eredményét láthatjuk most – mondta még a jelenleg Muraszombatban élő és dolgozó festőművészről, valamint a február 16-ig megtekinthető tárlatról Pisnjak Atilla.  

A kiállítás azért is időszerű, mert az idei Zala György-életműdíj kitüntetettje Göntér Endre lesz. A muravidéki magyarság legrangosabb elismerését szombat este, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett ünnepség keretében adják át. Göntér Endre 1949. február 19-én született Dobronakon. Képzőművészeti tanulmányait a Maribori Pedagógiai Akadémián, Pandur Lajos és Kavcic Maks professzorok irányítása alatt végezte. Dolgozott pedagógusként, illetve művészeti szerkesztője volt az egyik szlovén hetilapnak, ahol grafikai tervezéssel és karikatúrával foglalkozott. Egyik alapítója a Grupa 676 elnevezésű művészeti csoportnak, tagja a Muravidéki Képzőművésze Szövetségének és a Szlovén Képzőművészek Társaságának, s immár több mint ötven esztendeje folyamatosan alkot, aminek köszönhetően számos egyéni és csoportos kiállításon voltak láthatóak művei, illetve számos díjat és elismerést is kapott hazájában és külföldön egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában