Ez történt

2024.01.24. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Bereczky Csaba kapta meg a Pro Cultura Keszthely-díjat

Fotó: PBÁ

Gálaest Zalaegerszegen, a magyar kultúra napján

Gálaestet tartottak hétfőn Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállóteremben. A rendezvényen vette át a Zalaegerszegért díjat dr. Szittyai Borbála, aki férjével együtt alapította meg a város kulturális és sportéletét támogató Szidónia-díjat. Mivel a decemberi ünnepi közgyűlésen nem tudott részt venni, így ez alkalomból nyújtotta át neki az elismeréssel járó oklevelet és az emlékplakettet Balaicz Zoltán és Vigh László. A kultúra napi rendezvényen életműdíjban részesült Román Andrásné Hadri Veronika népi iparművész, a Pannónia-csipke megőrzője és továbbörökítője, aki több évtizede ápolja a csipkeverés hagyományát, öregbítve egyúttal Zalaegerszeg hírnevét. Idén kilencedik alkalommal köszönték meg a kulturális szakemberek példaértékű, áldozatos munkáját, kiemelkedő szakmai tevékenységét. A múzeumi ágazatban Horváth Imre, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága műtárgyvédelmi osztályvezetője kapta meg az elismerést. A közművelődési ágazat díjazottja Pozvai Andrea, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház kulturális szervezője. A könyvtári ágazatban Kereki Judit, a a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila Városi Tagkönyvtár olvasószolgálati csoportvezetője érdemelte ki az oklevelet. A Kultúra mecénása díjat a Zalaispa Zrt-nek nyújtották át, az elismerést Bali József elnök-vezérigazgató vette át.

KATTintások címmel nyílt kiállítás a zalaegerszegi Katona Tibor fotóriporter alkotásaiból a Liszt-iskolában

Modern korunk képes krónikása, a fotóriporter által elkapott pillanatokkal ismerkedhet az érdeklődő a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola galériájában, ahol a magyar kultúra napja alkalmából hétfőn nyílt meg Katona Tibor zalaegerszegi fotóriporter KATTintások címűtárlata. Közélet, kultúra, gazdaság, egészségügy, mind-mind terepe a munkájának, de különösen a sport iránt fogékony, amint erről az újságokban, az interneten publikált, és most tablókra is kerültfényképek árulkodnak. Ezért érthető, hogy a nézőknek a március 14-ig látogatható kiállítás megnyitóján a Gyulai István-díjas sportújságíró, Bóbics László ajánlotta az alkotásokat a nézők figyelmébe.

A kultúra közvetítőit ismerték el Nagykanizsán is

A nagykanizsai kulturális és közművelődési intézmények munkatársait köszöntötték hétfőn a magyar kultúra napján a HSMK színháztermében, ahol az Orff Ütőegyüttes adott nagysikerű koncertet. Balogh László polgármester állt színpadra, hogy köszöntse a kulturális és közművelődési intézmények dolgozóit, valamint az érdeklődőket. Beszédében elmondta: a kultúr otthont teremt számunkra a hideg és végtelen univerzumban. A rendezvényen elismerést vehetett át Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőtől és Balogh Lászlótól Horváthné Szabó Judit Éva, a nagykanizsai HSMK ügyviteli és jogi asszisztense, Pulai Attila, a nagykanizsai Thúry György Múzeum restaurátora és Lukács Margit, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa. Az est megkoronázásaként a Fekete Melinda Zsófia művészeti vezető által irányított Orff Ütőegyüttes lépett színpadra. A főleg fiatalok alkotta zenekar új, magyar darabok mellett a korábbi évek népszerű átiratait játszotta el a közönségnek, amely ezt vastapssal jutalmazta.

Bereczky Csaba kapta meg a Pro Cultura Keszthely-díjat

Idén Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész kapta meg a Pro Cultura Keszthely-díjat. Az elismert alkotó több mint fél évszázada teremt csodás remekeket, s tanítja e mesterséget ifjaknak és felnőtteknek. Keszthely kultúra napi programján Manninger Jenő polgármester arról is beszélt, a városuban számos remek szakkör és művészeti csoport működik, amelyek várják az újonnan csatlakozókat is. Aki kultúrát épít, fasort ültet, várost tervez, nem nézheti csupán a jelen értékeit, hiszen ezek mind-mind az elkövetkezendő nemzedékek örökségét képezik, amellyel remélhetőleg jól sáfárkodnak majd, mondta a városvezető. Csótár András, az emberi erőforrások bizottságának elnöke emlékeztetett, immár két évtizede adják át a Pro Cultura Keszthely-díjat, amelyet elsőként Cséby Géza irodalomtörténész, író-költő vehetett át, tavaly pedig a Balatoni Múzeum közössége.

Az est folytatásában Manninger Jenő és Csótár András átadta a rangos elismerést Bereczky Csaba fafaragó népi iparművésznek, majd a Laposa Julcsi Band adott koncertet, amelyre megtelt a Balaton Színház nagyterme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában