Ez történt

2024.01.25. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Egyre népszerűbbek, keresettebbek Zalában is a májusban bevezetett ország- és vármegyebérletek

Fotó: Halász Gábor

Műanyag csövek kerülnek a földbe a zalaegerszegi Kikelet utcában

Az elöregedett vízi-közművek felújítása kezdődött el Zalaegerszegen, a Kikelet utcában. A február végéig tartó munkálatok 50,3 millió forintos költségét a Kovács Károly városépítő programból finanszírozzák. Mint Galbavy Zoltán, a térség önkormányzati képviselője felidézte, tíz évnél régebben merült fel először az átépítés igénye az utcának ezen szakaszán. A nemrég elkezdődött munkálatokban a Bartók Béla úttól a Jánka-hegy keleti oldalára felkapaszkodó Kikelet utca Bokréta utcáig tartó szakaszán cserélik ki a víz-, illetve a szennyvízvezetéket. A rekonstrukcióban az elöregedett beton-, illetve azbesztcement anyagú csövek helyett műanyag vezetékek kerülnek a földbe 140, illetve 127 méter hosszban. A szennyvízhálózathoz 9 tisztítóaknát és 6 tisztítóidomot is beépítenek a kivitelező, Zalavíz Zrt. szakemberei. Elhangzott, belátható időn belül átépítik a Kikelet és Jánkahegyi utca csatlakozását, közel 150 méter hosszon kiszélesítik azt, hogy ne csak egy jármű férjen el, és ezzel a közlekedők számára biztonságossá alakítják át.

Kiállítások, országos szaktáborok, bővülő kínálat a gébárti kézműves alkotóházban

Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója és Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység-vezetője tartott sajtótájékoztatót a kézműves ház féléves programjairól. Elhangzott, a havonta jelentkező nyitott műhelygalériák napját idén először február 11-én délután a farsang jegyében tartják meg, ekkor adják át a Macskurák című, gyerekeknek szóló népi kézművespályázatának díjait. Február elsején nyílik és március 28-ig lesz látogatható az időszaki vitrinkiállításuk Pengeélen címmel, amely az újra keresetté vált magyar tradicionális és modern bicskákat mutatja be. Folytatódik a Bennünk élő múlt állandó kiállítás sorozata. A nyugat-dunántúli régió népművészetét mutatják be a három megye értéktárába felvett anyagok segítségével. A Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szervezik a szeptember óta hetente megtartott Szakkör foglalkozásokat, az elkészült anyagokból kiállítás nyílik a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével. Láss, ne csak nézz! címmel nyílik időszaki kiállításuk április 29-én, melyen a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete által kiírt fotópályázat anyaga lesz látható május 20-ig. Az első félév nagy rendezvénye lesz a prósza- és pünkösdi fesztivál.

Kiállítás nyílt a holokauszt emléknapja alkalmából Nagykanizsán

Az ENSZ közgyűlése január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. Ehhez az emléknaphoz kapcsolódva szerveztek kedden kiállítást Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban, melyet a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet készített A világ igazai címmel. A tárlat anyaga azoknak a nem zsidó embereknek állít emléket, akik életük kockáztatásával mentették zsidó embertársaikat a vészkorszak idején. A kiállítás 20 panelből épül fel, s 13 történetet – köztük egy magyart – dolgoz fel. A február 2-ig látogatható kiállítást Balogh László polgármester nyitotta meg, majd Benke Dániel történész, könyvtáros és Budáné Józsa Szilvia, a Zrínyi-iskola történelemtanára beszélt a diákoknak a nácik által elkövetett népirtásról.

Egyre népszerűbbek, keresettebbek Zalában is a májusban bevezetett ország- és vármegyebérletek

Rendkívül népszerű a tavaly májusban bevezetett ország- és vármegyebérlet, ezekből összességében már több mint négymilliót vásároltak az utazók. Az eddigi tapasztalatok alapján márciustól tovább fejlődik s egyszerűsödik a rendszer. Nagy Bálint közlekedési államtitkár, Keszthely és térsége országgyűlési képviselője leszögezte, a május óta működő rendszer mérhető eredménye, hogy nőtt a közösségi közlekedést használók száma, és sikerült új utazóközönséget megszólítani. A márciustól érvényes változásoktól e trend folytatását, erősödését várják. Zalában nyolc hónap alatt több mint 82 ezret adtak el e terméktípusból. Nagy Bálint kijelentette, a szaktárca célja, hogy még népszerűbbé és áttekinthetőbbé váljon a közösségi közlekedés, ezért márciustól nemcsak a 65 év felettieknek, hanem a 14 évesnél fiatalabbaknak is ingyenes lesz a közösségi közlekedés. Emellett a 14 és 25 év közöttiek 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, akárcsak a közszolgálati alkalmazottak, korlátlan számban. Napijegyként bevezetik továbbá a Vármegye 24 és a Magyarország 24 elnevezésű terméket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában