Stabil működés elé néz 2024-ben is

2024.01.06. 14:30

Továbbra is önkormányzati cég a Zalavíz Zrt.

2023-ban az európai energiaválság nálunk is érzékelhető negatív hatása a Zalavíz Zrt.-nél okozta a legnehezebb helyzetet az önkormányzati szférában, hiszen ez a cég a legnagyobb energiafogyasztó, írta Facebook-posztjában Balaicz Zoltán polgármester.

Zaol.hu

Tíz éve változatlanok a lakossági vízdíjak

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prostock-studio

Ezért a 2023-as évre a Zalavíz Zrt. kidolgozott egy feszes takarékossági tervet, melynek következetes végrehajtásával sikerült jelentősen csökkenteni a kiadásokat, az elnyert KEHOP-os projekteknek és a piaci megrendeléseknek köszönhetően pedig a bevételi oldal is javult. Emellett 999.230.000 forint állami kompenzációban részesült a Zalavíz Zrt. Ennek a közel egymilliárdos kormányzati támogatásnak, valamint a felsorolt intézkedéseknek köszönhetően a 2023-as évet gond nélkül le tudta zárni a cég.

Közben elkezdődött az állami integráció folyamata, több kormánypárti és ellenzéki közgyűlési többségű város is úgy döntött, hogy a tulajdonában lévő vízművek működtetését, illetve a részvényeket az államnak adja át.

"Én azzal a javaslattal éltem a közgyűlésünk felé, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város ne vegyen részt ebben a folyamatban és maradjon az önkormányzatunknál a Zalavíz Zrt., ezt a képviselő-testület egyhangúlag támogatta." - idézte fel Balaicz Zoltán.

Kitért rá: időközben elkezdték a 2024-es költségvetés előkészítését. Ehhez kapcsolódóan fontos információ: a rezsicsökkentésről hozott kormánydöntés értelmében több mint 10 éve, 2013 óta változatlanok a díjak, tehát a bevételi oldal.

Zalaegerszegen a lakossági ivóvízdíj 2013 óta folyamatosan bruttó 290,32 Ft/m3, a lakossági csatornadíj  bruttó 433,20 Ft/m3.  

Ugyanakkor 2013 óta jelentősen növekedtek a kiadások, hiszen emelkedtek a bérek, a nyersanyagköltségek, a karbantartási díjak, az energiaárak, stb. Kormánydöntés született a nem lakossági víz- és csatornadíjak országos egységesítéséről. Ez a lakosságot nem érinti, ők ezután is az eddigi díjakat fizetik, de a vállalkozások számára 2024. január 1-től változnak a tételek. Ez 850 millió forint többletbevételt eredményez a Zalavíz Zrt-nek.

Emellett újabb állami kompenzáció is érinti majd a Zalavíz Zrt-t.

Így a 2024-es évre a Zalavíz Zrt. stabil működése biztosítva van, a 2024-es városi költségvetés tervezése során a cég önkormányzati támogatásával nem kell kalkulálnunk, írta Balaicz Zoltán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában