Ónos eső

2024.01.23. 12:10

Úton, járdán csúszásveszély

Az ónos eső megbénította megyeszerte a gyalogos és a gépkocsival való közlekedést, vele együtt az elindulást. Zalaegerszegen a Platán sor 25. szám alatti tízemeletes parkolójának útját is jég borította, a kint álló gépjárművek szélvédőjére pedig szemcsés jégmintát rajzolt az ónos eső.

Antal Lívia

Fotó: Antal Lívia

Az útnak indulók az ilyenkor szokásos műveletekbe kezdtek. Elővették a jégkaparókat, a jégmentesítő szpréket, és rásegítésként befűtöttek a kocsiba, és a meleg levegőt ráirányították a szélvédőkre. Várakozás, hátha enged a jég valamit az útburkolaton. 

Fotó: Pezetta Umberto

Álló helyzetből tükörjégen elindulni nem egyszerű, sőt kifejezetten veszélyes, bármelyik parkoló autónak nekicsúszhatunk. Csak nagyon lassan lehet elindulni, nehogy kipörögjön a kerék. A jég még tíz óra után sem engedett fel az árnyékban lévő parkolóban. A járdák is csillogtak a jégtől, főleg az árnyékban lévők. Az Ola utca és a Kertész utca kereszteződésében a járda és az úttest is igencsak csúszott. 

Az ónos eső vagy ólmos eső vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből álló csapadékfajta,[1] amely a talajra hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik. 

Az időjárás-jelentések 10 Celsius-fokot ígérnek mára, vagyis mindenütt elindult az olvadás.

 

Fotó: Antal Lívia

Volt, aki ház falába kapaszkodott, míg más, átérve a kerítés rácsát kapta el. Az árnyékos helyeken a csúszó, a félig-meddig korcsolyázást utánzó lépések nem sokat segítettek, ezért többen inkább a járda melletti füves, és még havas területeket választották a kritikusabb szakaszok kikerülésére.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában