Hatalmas siker a vármegye- és országbérlet

2024.01.04. 19:00

Zalában nyolc hónap alatt több mint 82 ezret adtak el e terméktípusból

Az elmúlt három évtized legjelentősebb tarifareformját jelentette a vármegye- és országbérletek tavaly tavaszi bevezetése. Ezekkel a MÁV-Volán-csoport helyközi vonat- és buszjáratain szinte korlátlanul lehet utazni. E termékből nyolc hónap alatt több mint 4 milliót értékesítettek.

Péter B. Árpád

Gyorsan népszerű lett a vármegye- és országbérlet, amelyből nyolc hónap alatt több mint négymilliót adtak el

Fotó: MÁV-Volán-csoport

Az új bérletfajta egyaránt érvényes a MÁV-START, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain, és ez mára teljesen átvette a korábban megszokott bérletek helyét. Utóbbiak a teljes értékesítés mindössze 10 százalékát teszik ki, s ez a siker felülmúlja az előzetes várakozásokat, közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága.

A tanítási időszakban, a legforgalmasabb hónapokban – szeptemberben, októberben és novemberben – 550-600 ezer darabot adtak el ebből, s akadt több olyan hét is, amelyen 200 ezer körüli vármegye- vagy országbérletet értékesítettek.

A MÁV közleménye leszögezte, ezek egyik legnagyobb előnye a korlátlanság, azaz adott vármegyén belül vonatról bármikor át lehet szállni helyközi buszra – sőt: Zalaegerszegen és Esztergomban helyi járatra is –, emellett használható a HÉV-en, vagy az úgynevezett vasútvillamoson is Csongrád megyében.

A két vármegyebérlet árába kerülő országbérlettel pedig egész Magyarországon élvezhető ez a korlátlanság. Emellett lendített a termék népszerűségén, hogy júliustól megszűnt az induláskor még érvényes szabály, és azóta az InterCity vonatokra is érvényes. E termék Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron vármegyében a legnépszerűbb, előbbi helyszínen már több mint 746 ezret adtak el ebből.

A keszthelyi állomásról induló helyközi buszjáratokon is használható az új bérlettípus
Fotó: Péter B. Árpád

Zala a maga majdnem 82 ezres adatával a középmezőnyben van az értékesítést tekintve, a listát Nógrád zárja, 53 ezerrel. A vasúttársaság azt is tudatta, a vásárlók 22 százaléka döntött úgy, hogy a legkényelmesebb módon, néhány kattintással veszi meg az újfajta bérletet: a MÁV app segítségével tavaly több mint 885 ezret adtak el.

Az adatokból kiolvasható: tarol a vármegye- és az országbérlet a fiatalok körében, akiknek jelentős része még a nyári időszakra is kiváltotta azt, pedig a diákok korábban nyaranta szinte eltűntek a bérletesek közül. A felmérések szerint rengeteg középiskolás és egyetemista használta ez a strandra vagy buliba utazáshoz, illetve akár országjáráshoz. Erre utal, hogy júliusban és augusztusban háromszor annyi diákbérlet fogyott, mint 2022 azonos hónapjaiban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában