Segítségre vár egy keszthelyi család

2024.04.30. 17:30

Ha nem tudnak fizetni, menniük kell a biztonságot adó otthonukból

Alig 30 napja maradt egy háromgenerációs, együtt élő keszthelyi családnak, hogy felhalmozott, mintegy 750 ezer forintos adósságát rendezze. Ha ez nem sikerül, elveszítik az otthonukat – s azzal együtt a jövőt is.

Péter B. Árpád

A 71 éves Horváth Györgyné majdnem öt évtizede itt él, s nem tud, de nem is szeretne máshol lakni

Fotó: Péter B. Árpád

A Kárpát utca egyik önkormányzati tulajdonú szociális bérházában él a 71 éves Horváth Györgyné, a lánya, Horváth Irén s az unokája, a 13 esztendős Balog Riana. Néhány hét múlva azonban ez a minimális biztonságuk is elveszhet egy korábban felhalmozódott tartozás miatt.

– Unokabátyámék laktak itt az édesanyámmal, ám nem fizették a bérleti díjat – eleveníti fel Horváth Irén. – Ez a ház mondhatni a családi fészek, hiszen a szüleim majdnem ötven éve költöztek ide. Mi két éve jöttünk anyuhoz a lányommal, hogy segítsünk. Az elmaradás miatt tavaly kérvényeztem a részletfizetést, s havi 15 ezer forintjával törlesztettünk is, egészen a tél elejéig, ám ekkor édesanyám betegsége áthúzta a számításainkat. A havidíjat, vagyis a rezsit azonban, sokszor erőnkön felül, ekkor is határidőben befizettük.

Az évek során 900 ezer forint tartozást halmozott fel a család, ezt mostanra sikerült 750 ezerre csökkenteni, ám mivel újra elmaradtak, 2024 elején megkapták az „elbocsátó szép üzenetet” a VÜZ Kft.-től. Az első határidő februári volt, aztán méltányosságból május végére módosították a végső dátumot. Amennyiben addig nem fizetik ki, most már egy összegben az elmaradást, menniük kell.

Horváth Györgyné vese-, cukor-, pajzsmirigy-problémával s szívritmuszavarral él, egy egész fióknyi gyógyszert kell szednie, amelynek költségét éppen fedezi a nyugdíja. Most már közgyógyellátásra sem jogosult, és a lakhatási támogatásukat is megszüntették.

Horváth Irénék írtak kérelmet is, hogy havi 100 ezer forintjával törleszthessék az elmaradást, de erre nem kaptak hivatalos választ. Aztán a VÜZ és az önkormányzat között – eredménytelenül – szaladgálva rájött: nincs más esélyük, csak az, ha a jó szándékú emberekhez fordulnak, hiszen egy hónapjuk maradt, hogy a 750 ezer forintot befizessék.

– Az is probléma, hogy nekem nincs rendes állásom, alkalmi munkából élek, élünk, ám ezzel többet tudok hazahozni, mintha valahol munkaviszonyban lennék. S így édesanyámat is tudom gondozni, mellette lehetek, ha szüksége van segítségre, ami egyre gyakrabban előfordul – szögezi le Horváth Irén.

Aki segíteni szeretne – s ezzel megmenteni egy családot –, Horváth Ilona számlájára utalhatja a támogatását: 10404900-74485248-55491000. Horváth Irén azt mondja, nem szívesen mutogatják, hol élnek, de ha valaki komolyan gondolja, hogy segítene, a keszthelyi Kárpát utca végén megtalálja szerény hajlékukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában