Nagy zenészek, nagy szerelmek

2024.04.09. 11:30

Keszthelyen először Mozarték magánélete került terítékre

Bombasikert hozott Bősze Ádám zenetörténész Nagy zenészek, nagy szerelmek című zenés sorozatának Mozartról szóló előadása a keszthelyi Balaton Színházban. A Bartók Rádió korábbi műsorvezetője meghódította a keszthelyi publikumot, az estnek pedig folytatása következik.

Péter B. Árpád

Bősze Ádám: Szeretném elfújni a tömjénfüstöt, ami beleng egy komolyzenei koncertet

Fotó: Mészáros Annarózsa

Bősze Ádám évek óta járja az országot komolyzenei stand upokkal, amelyek a szórakoztató ismeretterjesztés műfajába tartoznak: úgy próbálja bemutatni a szerzőket, hogy az ne csak az ínyencek számára jelentsen élményt. Szóba kerül például a szerelem, a halál s a gazdagodás is.

Hatalmas siker. Az érdeklődők megtöltötték a Balaton Színház nagytermét
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Zenetörténeti bulvártémák ezek, amelyeken keresztül bárki könnyebben kapcsolódhat az adott művészhez. A Nagy zenészek, nagy szerelmek című sorozat húsz top kategóriás szerző intim életéről szól, s ezen előadások közül a legnépszerűbb a Mozartékat bemutató. Az a célom, hogy egy kicsit lazítsam azt a merevséget, ami a magyar, s úgy általában a nyugati világ komolyzenei életét jellemzi; vagy fogalmazhatnék úgy is: szeretném elfújni a tömjénfüstöt, ami beleng egy komolyzenei koncertet – fogalmazott lapunknak Bősze Ádám.

A zenetörténész megjegyezte, a klasszikus zenében nincs, vagy csupán nagyon kicsi az átjárás a magánélet és a műalkotás között, mégis, ez az előadássorozat segít abban, hogy e műfajt lazábban kezeljük. Szavaival: „egy kicsit nyugodtabban tudjunk hátradőlni egy koncertterem székén, tavaszi levegőt lélegezve tudjuk élvezni a klasszikus zenét, és nem azzal a templomi hangulattal, ami általában egy hangversenyt jellemez”.

Ilyen előadássorozat és könyv még nem született magyar nyelven, tehát mindez nóvum s egyben hiánypótló is, „akár feketeöves komolyzenehallgató, vagy épp az utcáról éppen beeső érdeklődő” valaki, tette hozzá Bősze Ádám, aki Mozart felesége, Constanze kapcsán felelevenítette: bő két évszázadon át úgy gondolták, ő csak egy „bunkó volt, aki nem ért föl férje magaslataihoz”.

– Az ő rehabilitációja is megtörténik ebben az epizódban, hiszen bemutatom, hogy Wolfgang Amadeus fülig szerelmes volt az asszonyba, aki a közösen eltöltött kilenc évük alatt hat gyermekkel ajándékozta meg a zseni szerzőt – mondta a zenetörténész.

Bősze Ádám szerint abszolút újkori s nagyon üdvözlendő felfogás, hogy a partnerek helyét is megpróbáljuk „megtalálni”, hiszen „egy zeneszerző életét és pályáját úgy lehet a maga teljességében, vagy legalábbis arra törekedve vizsgálni, ha a partnert legalább olyan jól ismerjük, mint őt”.

A keszthelyi előadást két tehetséges fiatal muzsikus játéka színesítette: Mozart szerzeményeit ezúttal Reingruber Eszter és Kemény Zsombor adta elő. Utóbbi a legutóbbi, 2022-es Helikoni Ünnepségeken arany minősítést és különdíjat érdemelt ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában