Koncertek, vásári forgatag, színpadi fellépők

2024.04.27. 09:00

A város napja - Ünnepség Nagykanizsán

Pénteken délelőtt elkezdődtek az Erzsébet téri programok, vásári forgataggal és színpadi fellépőkkel várták az érdeklődőket. Nagykanizsa város napja alkalmából díszközgyűlést is tartottak.

Korosa Titanilla

hátul b-j Radics Róbert, Szili Győző, Kanizsai József, dr. Czigány Róbert, Balogh László, Kunics György, Stimecz Fridolin, Miskó János, Kalocsai Norbert elöl b-j: Péntek György, Püspökiné Jámbor Zsuzsanna Irén, Baráth Yvette Ágnes, dr. Gottschál Marianna, Vári Éva, prof. dr. Szabó Gábor, Szollár-Nikolics Zsanna, Tóthné Vágó Alexandra

Fotó: Gergely Szilárd

A város napja alkalmából megtartott ünnepi eseményen Balogh László polgármester mellett részt vettek az önkormányzati képviselők, a város prominens személyiségei és a testvértelepülési delegációk tagjai is.

város napja
 A képen hátul (b-j) Radics Róbert, Szili Győző, Kanizsai József, dr. Czigány Róbert, Balogh László, Kunics György, Stimecz Fridolin, Miskó János, Kalocsai Norbert elöl b-j: Péntek György, Püspökiné Jámbor Zsuzsanna Irén, Baráth Yvette Ágnes, dr. Gottschál Marianna, Vári Éva, prof. dr. Szabó Gábor, Szollár-Nikolics Zsanna, Tóthné Vágó Alexandra, a város napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlés résztvevői.
Fotó: Gergely Szilárd

A városnapi díszközgyűlés elején az Eraklin Táncklub Egyesület fiataljai léptek fel, majd a polgármester beszéde következett.

A város napja alkalmából megemlékeztek Nagykanizsa történetéről 

Balogh László megemlékezett a 779 éves város történetéről.

- ​Kanizsa egyszer alapíttatott, egyszer neveztetett névvel, de ahogy a magyar haza, többször újjászületett - mondta. - Városunk születése is már újjászületés volt: a tatár pusztította földből nőtt ki 779 évvel ezelőtt, amikor IV. Béla királyunk, az újjáépítő, egy oklevélben megnevezte és ezzel valósággá tette. Ez az alapítás az Istváni tettben fogant haza példájára erős alapú és kitartó közösséget termett, mely a történelem során főnixként többször is új életre kelt. Elfoglalta török és Habsburg, jött a szovjet és a kommunista tanács, de mindig felépültek leomló falai, égbe szökő házai és mindig fennmaradt mély és sokszínű hagyománya.

Végül így zárta gondolatait:

- Az elmúlt pár év irányvesztett lassulását megelőzően városunkban sok eredményes fejlesztés valósult meg – mondta -, és számos nagyszerű dolog született, melyekre mindannyian büszkék lehetünk, és melyekre a jövőben is építhetünk. Hiszem, hogy felelős hozzáállással, közösségünket szem előtt tartó magatartással, személyességet sértő viták elkerülésével újjászülethetünk e mogorva évek után, és tovább haladhatunk valódi utunkon.

Kitüntetéseket adtak át a városnapon

A díszközgyűlésen azokat a személyeket is köszöntötték, akik sokat tettek a városért. Idén a Város Címere elismerésben részesült a Kanizsai Fiatalok Közössége, a díjat Szollár-Nikolics Zsanna egyesületi elnök vette át. Továbbá Radics Róbert vállalkozó, Miskó János, a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért működtetéséért, Püspökiné Jámbor Zsuzsanna Irén pedagógus, dalkörvezető, Kanizsai József író, költő.

  • Az Év Vállalkozása címet kkv kategóriában HidroSpa Uszodatechnikai Kft., ügyvezetője Péntek György, a MURASÓDER Folyamtisztító Kft., ügyvezetője Szili Győző, illetve nagyvállalkozás kategóriában a NILFISK Production Kft., Kalocsai Norbert, a cég európai operációjának vezetője vehette át.
  • Paizs Ferenc Díjat kapott Kunics György osztályvezető, Szekeres József Díjat dr. Gottschál Marianna neurológus. 
  • Nagykanizsa Városért címet kapott Stimecz Fridolin, a Jótékonysági Licit Nagykanizsa csoport életre hívója, Baráth Yvette Ágnes zenepedagógus, dr. Czigány Róbert szemész főorvos és a Szan-Dia Fitness Sport Club, a díjat Tóthné Vágó Alexandra vezetőedző vehette át.

Díszpolgári címet is adományoztak

A közgyűlés díszpolgári címet adományozott Vári Éva nagykanizsai születésű Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznőnek sokoldalú és gazdag színésznői pályafutása elismeréseként és prof. dr. Szabó Gábornak, a város szülöttjének a lézerek fejlesztése, az ultragyors spektroszkópia, valamint az optikai módszerek ipari és orvosi alkalmazásának nemzetközi jelentőségű fizikusi és kutatásfejlesztési tevékenységéért.

Majd a Kuna Vali és Testvérei zenekar szórakoztatta a közönséget.

A Város Napja alkalmából lezárásokkal is számolni kell Nagykanizsán. Ezekről ITT olvashat részletesen.

A 2023-as város napjáról alábbi tekintheti meg videónkat:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában