„Nekünk Zalaegerszeg a szenvedélyünk!”

2024.05.10. 14:08

A kiemelkedők előtt tisztelegtek az ünnepi közgyűlésen

"Zalaegerszeg mindannyiunk életében a stabil pont, de a város története a folyamatos változás története. Hiszen ahogy egymás után következnek az újabb és újabb korszakok, úgy változnak az itt lakó polgárok is, a maguk ízlésére formálva környezetüket, a házakat, az utcákat, a parkokat, a szobrokat. De maga a város állandó!"

Antal Lívia

Csoportkép a Díszpolgári és a Pro Urbe kitüntetettekkel. Hátul: dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Sifter Rózsa főispán, Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Elöl: Némethyné Lövey Zsuzsanna, Gábor Júlia, Tóth Renáta és Csaplár-Nagy Franciska

Fotó: Seres Péter

A Keresztury-emlékév keretében tartott pénteki ünnepi közgyűlésen Balaicz Zoltán polgármester fogalmazta meg ezt a gondolatot beszédében. Azzal folytatta, hogy ma az alkotó zalaegerszegiek sok évszázados nagy közösségét is ünnepeljük. Azokat, akik letették az alapokat a múltban, és irányt mutatnak a mai napig. Nem mehetünk előre, csak a múlt értékeire alapozva, hangsúlyozta.

A polgármesteri hivatal kitüntetettjeivel: Balaicz Zoltán polgármester, Szabó Nóra, Ekler-Megyesi Szilvia, Németh Erzsébet, Göndicsné Horváth Krisztina, Tóth Ágnes, Fenyvesi Márton és dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző
Fotó: Seres Péter

Mint mondta, Zalaegerszegen régóta adott a fejlődés, az építkezés fontos feltétele, a nyugalom és a biztonság, amelyhez kellettek a zalaegerszegi polgárok is. Ezúton is köszöni a város valamennyi polgárának a hitet, a kitartást és a bizalmat.

– Mi már pontosan tudjuk, hogy csak akkor tudunk nagyot lépni előre, ha együtt emeljük a lábunkat. Csak akkor tudjuk sikerrel megvalósítani az évtized végéig a képviselő-testület által egyhangúlag elfogadott fejlesztési programot, ha mindannyian a közös ügy előmozdítására irányítjuk figyelmünket. Itt a lehetőség, hogy megteremtsünk egy új, lelkiekben, szellemiekben és anyagiakban is gazdagabb zalaegerszegi életet. Hogy Zalaegerszegen mindenki megtalálja a jövőjét! – hangsúlyozta a polgármester.

Majd hozzátette: „Nagy dolgokra készülünk, arra, hogy együttes erővel ismét túlszárnyaljuk a korábbi eredményeinket, de arra is figyelnünk kell, hogy a mindennapokban meglegyenek azok az apró örömök, amelyek minden zalaegerszegi embernek erőt és értelmet adnak a küzdelmekhez, és lehetőséget teremtenek a boldog élethez. Egymás tiszteletére, szeretetére, a megértésre, a mosolyra.”

Ünnepi díszközgyűlés Zalaegerszegen, a Dísz teremben
Fotó: Seres Péter

– Ha ilyen a városunk, ha ilyen a közösségünk, ha ilyenek a polgáraink, akkor nem lesznek előttünk legyőzhetetlen akadályok, hiszen nekünk Zalaegerszeg a szenvedélyünk! – zárta beszédét Balaicz Zoltán polgármester.

Az ünnepi közgyűlés az önkormányzati kitüntetések átadásával folytatódott. Posztumusz Zalaegerszeg díszpolgára címet adományoztak néhai Gábor Miklósnak, a város neves szülöttének, Kossuth-díjas színművésznek, érdemes és kiváló művésznek, a Halhatatlanok Társulata örökös tagjának. Az elismerést Gábor Miklós és Ruttkai Éva lánya, Gábor Júlia vette át a polgármestertől.

„Gábor Miklós 1919. április 7-én született Zalaegerszegen. Édesapja, Gábor Béla az első helyi mozit üzemeltette. A kiváló színművész a magyar színház- és filmtörténet emblematikus alakja volt. Mindannyiunk számára emlékezetes marad 1983-ban, a Hevesi Sándor Színház megnyitásakor Ruszt József rendezésében, Az ember tragédiájában alakított, ballonkabátos Lucifer szerepében. 1998-as halála után szülőháza falán emléktáblát helyezett el önkormányzatunk, most díszpolgárrá avatjuk, majd pedig róla nevezzük el a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem előtti, megújuló teret” – mondta el a polgármester.

Pro Urbe díjban részesült az 55 évvel ezelőtt, 1969-ban alapított egykori Dimitrov, ma Széchenyi István Technikum. Az iskola a több mint fél évszázados működése alatt számos szakemberrel látta el a város, a megye és az ország vállalatait, tanulói kiváló versenyeredményekkel öregbítették Zalaegerszeg hírét, tanárai pedig felkészültségükkel vívtak ki maguknak tiszteletet. A kitüntetést Némethyné Lövey Zsuzsanna, a Széchenyi István Technikum igazgatója vette át.

Ugyancsak Pro Urbe díjjal tüntették ki a tavaly 60 éves fennállását ünneplő József Attila Városi Tagkönyvtárat. Az intézmény 1963-ban még a Gárdonyi utcában nyitotta meg kapuit, majd 1981-ben költözött a jelenlegi helyére a landorhegyi városrészben. A könyvtár már 61 éve kínál olvasnivalót és hasznos időtöltést mindenkori jó vezetőivel és felkészült szakembereivel a zalaegerszegieknek és a környékbelieknek. A díjat Csaplár-Nagy Franciska, a József Attila Városi Tagkönyvtár vezetője, valamint Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója vette át.

Ugyancsak elismerésben részesítették a polgármesteri hivatal azon dolgozóit, akik a közigazgatásban kiemelkedő szakmai munkát végeztek. Címzetes-vezető főtanácsosi kitüntető címet vehetett át Ekler-Megyesi Szilvia adóügyi szakreferens, Göndicsné Horváth Krisztina testületi szakreferens, Németh Erzsébet turisztikai és szervezési szakreferens, valamint Szabó Nóra vagyongazdálkodási szakreferens. Szakmai tanácsadó címet kapott Tóth Ágnes üzemgazdasági szakreferens és Fenyvesi Márton, a szociális és igazgatási osztály csoportvezetője.

Az ünnepi közgyűlés végén Vigh László országgyűlési képviselő gratulált valamennyi kitüntetettnek, kiemelve azt, hogy ők valamennyien követendő példaképei a város közösségének. Hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg példátlan fejlődésen ment át az elmúlt években, a városért végzett munkát folytatni kívánják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában