Rákóczitól az I. világháborúig

2024.05.08. 20:00

A történelem matúrát nem ítélték nehéznek a keszthelyi diákok

Elégedettek voltak a történelemérettségi feladataival a keszthelyi VSZK diákjai. Volt olyan vélemény is, hogy idén kifejezetten könnyű volt a kérdéssor.

Péter B. Árpád

Könnyűnek ítélték a történelemérettségit. A vizsga után Rosta Gábor, Fisli István igazgató, Farkas Boglárka, Horváth Dominika, Katona Virág, Béres Rózsa és Szita Bence beszélte meg a feladatokat a VSZK aulájában

Fotó: PBÁ

A vizsgáról többen kijöttek már a déli, végső határidő előtt, lapunknak pedig felelevenítették: az írásbeli matúrán szóba került például az I. világháború, Horthy, Rákóczi, az erdélyi fejedelemség, és sokat segített a válaszadásban, hogy a térképet lehetett használni. Farkas Boglárka úgy fogalmazott, sok munka és felkészülés előzte meg ezt a néhány napot, többségük már a tanév elejétől tudatosan készült a nagy megmérettetésre.

– A tegnapi matek nehéz volt, a hétfői magyar viszont azt hiszem, szinte senkinek nem okozott gondot – sommázta a fiatal lány, Rosta Gábor viszont úgy vélekedett: a szövegértés azért bonyolult volt, de vélhetően mindenki teljesítette az elvárt szintet.

Fisli István, a ZSZC Keszthelyi Vendéglátóipari Technikumának igazgatója lapunknak arról is beszélt, intézményükben idén harmincnyolcan érettségiznek, köztük két technikumi osztály tagjai, akik ugyan jövőre végeznek, de most előrehozott matúrát tesznek a közismereti tárgyakból. 

– Eddig vegyes a kép – értékelte az eltelt három napot a direktor. – A 2020-ban indult új NAT szerint vizsgáznak a fiatalok, s a magyarnál egyértelműen, de a matematikánál is igaz volt: a korábbiaktól eltérő típusú feladatokkal találkozhattak a tanulók. Vannak, akik jókedvűen, boldogan nyilatkoztak a vizsgák után, de akadnak, akik főként a matematikát nehéznek ítélték. Persze, reális képet akkor kapunk, amikor a szaktanár kollégák kijavítják a dolgozatokat, s megszületnek az eredmények.

Fisli István azt is elmondta, a technikus fiataloknak szerdával lezárult a matúra időszaka. Ők haladnak tovább a tanulmányaikban, s persze készülnek a szóbelikre. A kétéves intenzív, nappali tagozatos, érettségit adó képzés hallgatói viszont az idegennyelvi vizsgával folytatják a hetet, majd június közepétől rájuk is a szóbelik várnak.

Az Oktatási Hivatal (OH) azt közölte: történelemből középszinten 1138 helyszínen 68 ezer 802 fiatal, emelt szinten pedig 129 intézményben 7679 maturandus vizsgázott, köztük olyanok, akik angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb, illetve szlovák nyelven teljesítették a vizsgát.

A középszintű írásbeli 180 percig tartott, a diákoknak központi kérdéssort kellett megoldaniuk, amelynek első része rövid választ igénylő feladatokból, a másik fele pedig kifejtendő témákból állt. Emelt szinten 240 perc állt az érettségizők rendelkezésére. Az első feladatlapra 100 percet fordíthattak, ezt követően kapták kézhez a másodikat. A fiatalok történelmi atlaszt és helyesírási szótárt egyaránt használhattak.

A dolgozatokat – akárcsak a magyar és a matematika esetében – központilag kidolgozott útmutató alapján javítják és értékelik az adott intézmény szaktanárai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában