Általános és középiskolás fiatalok vetélkedtek

2024.05.03. 14:00

Hungarikumok közt keresték Zala kincseit

Hungarikumok is szóba kerültek a Zalai kincskereső című vetélkedő vármegyei döntőjén Zalavárott, ahol felsős és középiskolai vegyescsapatok mérték össze erejüket: szűkebb pátriánk értékeihez kapcsolódó elméleti és gyakorlati feladatokat oldva meg.

Péter B. Árpád

A résztvevő fiataloknak elméleti s gyakorlati feladatokat kellett megoldania, ismerniük kellett egyebek mellett a hungarikumok történetét és jelenét is. Az egyik állomásra Pácsonyi Imre is elkísérte őket

Fotó: Péter B. Árpád

A történelmi emlékparkban a vármegyei önkormányzat által szervezett versenyen hét állomás várt a fiatalokra, ahol például a magyar huszársággal, a bencés örökséggel, a Kis-Balatonnal, a Georgikon szőlőnemesítő munkájával, illetve a zalavári Vársziget régészeti emlékeivel kapcsolatos erőpróbák várták őket. Emellett ismerniük kellett a hungarikumok történetét és jelenét is a versengőknek.

Zalai Kincskereső, hungarikumok
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park állomásánál a térség állat- és növényvilágáról szóltak a feladatok, s a hungarikumok is szóba kerültek 
Fotó: Péter B. Árpád

Hungarikumokkal ismerkedtek

A döntőben való szereplés jogát kivívó 5-5 általános és középiskolás csapatot Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja és Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója sorsolta össze, Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Önkormányzat alelnöke pedig azt mondta a megnyitón: e verseny is bizonyítja, a fiatalok érdeklődnek az értékmentés, -őrzés és -feltárás iránt.

A magyar huszárság történetét is ismernie kellett a résztvevőknek
Fotó: Péter B. Árpád

Szívet dobogtató kincsek

– Remélem, megmarad e téma iránti affinitásuk, és a jövőben közreműködnek majd a helyi közösségek – községeink és városaink – értékeinek feltárásában. Bízom abban is, a résztvevők olyan felnőttekké válnak, akik büszkék a szűkebb és a tágabb haza mindannyiunk szívét megdobogtató kincseire. E program ezt a célt is szolgálja – hangsúlyozta Pácsonyi Imre.

Méltó emléket állít

Lucz József, Zalavár polgármestere arról szólt, hisz abban: az itt szerzett élmények arra sarkallják majd a résztvevőket, hogy idővel, akár felnőttként, a gyerekeikkel visszatérjenek a történelmi emlékparkba, amely méltó emléket állít nemcsak a település, hanem az egész térség múltjának.

A Zalában fellelhető bencés örökség kincseiről is számot kellett adni a fiataloknak. Ebben Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere volt a segítségükre
Fotó: Péter B. Árpád

Felfedezni az értékeket

A vetélkedőt a Zala Vármegyei Önkormányzat egy sikeres pályázat segítségével hívta életre azzal a szándékkal, hogy a fiatalok megismerjék és dokumentálják e vidék művészettörténeti, irodalmi, népművészeti és természeti kincseit s felfedezzék turisztikai értékeit, különösen azokat az épített és természeti csodákat, amelyek helyet kaptak a helyi, a vármegyei és az országos értéktárban, valamint a hungarikumok gyűjteményében.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2023/05/zalai-kincskeresok-vetelkedtek-csataron

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában