Könnyebb volt, de koncentrálni kellett

2024.05.07. 17:44

Matematika: az előző évekhez képest egyszerűbb feladatok vártak a diákokra

Kedden a középszintű matematikaérettségivel folytatódott a vizsgák sora. A nagykanizsai Piarista-iskolában 60 tanuló írta meg a két részből álló matematika feladatlapot, mely az egyik tanár szerint könnyebb volt, mint az előző években.

Benedek Bálint

Dósai Attila piarista szerzetes, magyar és történelem szakos tanár adja át a feladatlapot Furján Barnabásnak

Fotó: Szakony Attila

A Nagykanizsai Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a 2023-2024. évi május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban a Batthyány Lajos Gimnáziumban és a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban 207 diák tesz érettségi vizsgát. Ez összesen 1101 érettségi vizsgát jelent, amelyből 315 emelt szintű és 786 középszintű lesz. A jelenlegi vizsgaidőszakban a nagykanizsai diákok 21 tantárgyból adnak számot a tudásukról, ma a matematika volt soron.

matematikaérettségi
Marosi András József, Karaki Kíra és Alexandrov Leon koncentrál, hogy minden feladatot jól oldjon meg a matematikaérettségin
Fotó: Szakony Attila

Az egyházi fenntartású Piarista-iskolában 60 vizsgázó adott számot a tudásáról. A reggeli feladatlap-kiosztásnál is ott voltunk, akkor a diákok elárulták: amit lehetett megtanultak és bármilyen kihívás elé állítják őket, igyekeznek megoldani.

Három óra alatt írhatták meg a matematikaérettségit

A fiataloknak három óra állt a rendelkezésükre, hogy megoldják a feladatlapokat, de néhányan előbb végeztek. Találkoztunk lányok olyan csoportjával, akik csalódottan, de szinte egymás szavába vágva értékelték a példákat. Nem merték találgatni az esélyeiket, de jó eredményre nem számítottak.

Fehér Katalin Kornélia, a Piarista-iskola matematika és fizika szakos tanára elégedetten nyilatkozott, hiszen szerinte az előző évekhez képest egyszerűbb feladatok vártak a diákokra a középszintű érettségin. Akár a gyengébb képességű tanulók is találtak olyat, amivel teljesíthetik az elvárt szintet.

– Az egyik feladatlapra 45 perc állt a tanulók rendelkezésére – mondta. – Itt a matematikai definíciókra épülő feladatokkal találkoztak, például rákérdeztek a logaritmus fogalmára, de volt benne statisztika, valószínűségszámítás és függvények értelmezése, vizsgálata. A második részt 135 percig írhatták ebben hat feladat volt, az első három kötelező jellegű, míg a következő háromból kettőt választottak. Ezek sem voltak nehezek, ám újdonságnak számított, hogy a statisztikába behozták az úgynevezett boxplot (dobozábra) diagramot. A piaristásokat nem érhette váratlanul, hiszen készültünk rá, a gyerekekkel gyakoroltuk is. Több olyan példával is találkoztak, amely általános iskolai tudást igényelt.

Csendélet a padon, a szükséges eszközök és szakirodalom mellett az energiát adó étel és ital 
Fotó: Szakony Attila

Eltérő vélemények

Voltak olyan diákok, akik elégedetten dőltek hátra a feladatok láttán. Közéjük tartozott Darabos Martin, aki kellemes csalódásként jellemezte a matematikaérettségit, igyekezett minden kérdésre helyes választ adni. Hasonlóan értékelt évfolyamtársa, Karakai Kíra is, aki nehezebbre számított, kis túlzással élvezte is a feladatot. Persze voltak nehezebb példák, amiken el kellett gondolkodnia, de úgy érzi, a 4-es osztályzat meglehet. Németh Letícia leszögezte: nem reál beállítottságú, úgy érezte, annyira nem "feküdtek" neki a feladatok. Kifejezetten nehéznek ítélte a vizsgát, ettől függetlenül bízik benne, hogy ez az érdemjegyen nem látszik majd.

Laptársunk, a kisalfold.hu Horváth Pétert, a győri Révai-gimnázium igazgatóját, matematika szakos tanárt kérte meg a feladatok megoldására, amit közzé is tettek a weboldalukon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában