75 éve született

2024.05.02. 15:36

Szeretnék, ha közterületet neveznének el Nagy Gáspárról Nagykanizsán

Nagykanizsán a Nagykanizsai Városvédő Egyesület szervezett megemlékezést ahhoz a Deák téri házhoz, ahol a 75 éve született Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas költő a nyarait töltötte nagynénjénél. Emléktábla is őrzi az emlékét, amelyet megkoszorúztak.

Benedek Bálint

A Nagykanizsai Városvédő Egyesület megkoszorúzta Nagy Gáspár emléktábláját a Deák téren. A képen balról, Papp Ferenc, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület tagja, Sóstainé Márfi Ibolya szepetneki helytörténész és Horváth Gábor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület alelnöke

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Papp Ferenc, a városvédők tagja, a költő barátja, évfolyamtársa tartott méltatást a Kanizsai Kulturális Központ munkatársainak és a Batthyány-gimnázium egyik osztályának. Elmondta: május 4-én, szombaton lesz 75 éve, hogy Bérbaltaváron megszületett Nagy Gáspár. Ezért pedig fontosnak érezték leróni a tiszteletüket és felidézni Nagykanizsához fűződő viszonyát, költői életművét.

Papp Ferenc, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület tagja
Fotó: Szakony Attila

- Nagy Gáspár fiatalként több nyarat töltött a nagynénje házában - fogalmazott Papp Ferenc. - Ennek emlékét őrzi az emléktábla és hosszú évek óta a Nagy Gáspár városi versmondó verseny. Az 1980-as évektől érett költőként gyakori vendég volt Nagykanizsán. A könyvtárban, a Batthyány-gimnáziumban, a Hevesi Sándor Művelődési Központban találkozhattak vele a verskedvelők. A Kanizsa-vár (vissza) című kötetében az 1960-70-es évek Nagykanizsájának állított emléket. Egy romantikus történetbe ágyazva városunk jellegzetes utcáit, tereit, épületeit is megismerhetjük. 

Nagy Gáspár emléktáblája
Fotó: Szakony Attila

Papp Ferenc bejelentette: a jövőben kezdeményezi az önkormányzatnál, hogy nevezzenek el Nagy Gáspárról egy közterületet Nagykanizsán. Életműve, gazdag irodalmi hagyatéka, Kanizsa iránti szeretete alapján méltó lenne rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában