Ez történt

2024.05.02. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Virrasztás a városi könyvtárban Keresztury Dezső halálának évfordulóján Zalaegerszegen

A kulturális intézményekkel egyetértésben Zalaegerszeg önkormányzata Keresztury-emlékévnek nyilvánította 2024-et, így emlékeztetve arra, hogy itt született 120 évvel ezelőtt Keresztury Dezső Széchenyi-díjas tudós, irodalomtörténész, író, költő, közéleti személyiség, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A rendezvények sorába illeszkedett a napokban a József Attila Városi Tagkönyvtárban tartott virrasztás, amely Keresztury Dezső 28 évvel ezelőtti halálának napjához, április 30-hoz kapcsolódott. Ahogy korábban a 100. és a 110. születési évfordulón, ezúttal is barátok, tisztelők, a zalaegerszegi könyvtáros szakma, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság (MIT) zalai tagjai és a város vezetői idézték fel a neves szülött munkásságát, azon belül is azt, hogy a szülőföldhöz való kötődését mélyen megélő Keresztury Dezső milyen kapcsolatot ápolt Zalaegerszeggel. A résztvevőket Kereki Judit köszöntötte a városi könyvtér nevében, majd az intézmény vezetője, Csaplár-Nagy Franciska gyújtotta meg az emlékezés gyertyáját. Ezután Balaicz Zoltán polgármester mutatott rá beszédében arra, hogy mindig lesznek, akik példát adnak a szerény, szolgálatot jelentő kötődésre, a szülőföld szeretetére, amelyet Zalaegerszeg soha nem felejt el.

A kertbarátok rendbe tették a botfai kastélypark fűszerkertjét

Kiszabadulva a gyomtengerből zsályák, menták, gamandorok, csomborok, tárkonyok és lestyánok, citrom-, és kakukkfüvek jutottak lélegzethez és kaptak esélyt a virulásra a kertbarátok keze munkája nyomán a Mindszenty Ifjúsági Ház kastélyparkjában Zalaegerszegen. A Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület megalakulásuk 45. évfordulója tiszteletére a parkba ültették a kertbarátok jubileumi nyírfacsemetéjét, amely azóta sudár, szép fává nőtt. Az ültetésekor határozták el, hogy hálából minden tavasszal rendbe teszik a ház fűszer- és gyógynövénykertjét, lenyírják a füvet.Úgy tervezték, megalakulásuk 55. évfordulója tiszteletére is ültetnek egy fát. A tavalyi gyenesdiási burgonyafesztiválon termény- és virágkosarukért jutalmul kaptak egy különleges fügefacsemetét, amit Botfára szántak, de mert féltették a téli fagyoktól, most tavasszal ültették el - mégpedig az általuk rendbe tett ágyások fölé.

Hitelprogram a hazai kkv-szektor tagjainak

A KKV Technológia Plusz Hitelprogramról tájékoztatták a vállalkozókat a minap a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarában. Az érdeklődőknek Radics Bálint, a nagykanizsai Széchenyi Programiroda vezető tanácsadója ismertette az aktuális EU-s pályázati felhívásokat, kiemelten az április 30-tól igényelhető KKV Technológia Plusz Hitelprogramot. A hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások olyan beruházásainak támogatása, ahol a vállalkozások rövid és közép távon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek akadályozzák a finanszírozást – jelezte Radics Bálint, majd hozzátette: a több mint 155 milliárd forint keretösszegű hitelprogramban a legalább 5 főt foglalkoztató és minimum 1 teljes lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozások pályázhatnak. A hitel felhasználható új eszközök, gépek beszerzésére, megújuló energiaforrást hasznosító, azaz a zöld energiát támogató technológiák megvásárlására, valamint szoftverek beszerzésére, illetve igénybe vehető képzési és tanácsadási szolgáltatás is.

Elkezdődött a LED izzók kiosztása Keszthelyen

A lakossági csereprogram keretében az igénylők már átvehetik az energiatakarékos izzókat a Fejér György Városi Könyvtárban Keszthelyen. Az átvételhez a kiküldött szerződés, személyi okmányok és egy villanyszámla szükséges. 172 igénylőt szolgálnak ki a könyvtár munkatársai összesen 2200 izzóval. A nagy érdeklődésre való tekintettel Keszthely Város Önkormányzata és a CYEB jóvoltából a LED-csereprogram ismét elérhető a keszthelyieknek. Az önkormányzat tavaly év végén csatlakozott a kormány által támogatott lakossági LED-csereprogramhoz, melynek az energiatakarékosság és az alacsonyabb környezeti terhelés a célja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában