A természetre figyelve

2018.01.22. 13:30

A Türjei Fotóklub kiállítása a Móricz Galériában

A Türjei Fotóklub hat tagjának mintegy félszáz felvételéből látható kiállítás a Móricz Galériában.

Magyar Hajnalka

Gömbös Dániel klubvezető Fotó: Pezzetta Umberto

 

Korábban is szerepelt már néhány tagjuk e falak között, klubként azonban első alkalommal mutatkoznak be. Most Borsné Katalin, Dervalics László, Gömbös Dániel, Lengyel Balázs, Perger László és Tóth Krisztián képei várják a közönséget február 7-ig. Nem gyakori, hogy egy 1700 lelket sem számláló településen önálló fotóklub működjön, de Türjén ez a helyzet. Köszönhetően Gömbös Dánielnek, aki 4 évvel ezelőtt létrehozta, s azóta is vezeti a jelenleg tíz fős közösséget.

A tárlatból kitűnik, a klubtagok elsősorban a természet szépségeiből merítenek témát, közös fotóstúrákat is szerveznek Türje környékén Fotó: Pezzetta Umberto

- Színes az összetétel, nők és férfiak, idősek és fiatalok egyaránt akadnak tagjaink között – kezd a klub bemutatásába. – Leginkább természetfotókat készítünk, ehhez kirándulásokat is szervezünk a környéken. Az önkormányzat segít bennünket, kisbuszt biztosít a fotóstúrákhoz, emellett helyiséget is ad, épp mostanában költözhetünk jobb körülmények közé.

Gömbös Dániel klubvezető

A szerveződés nem előzmények nélküli, Türjén ötven éve már alakult fotóklub, amit egy tanár vezetett. Ők még nyilván analóg technikával dolgoztak. Négy évvel ezelőtt aztán egy maroknyi csapat újból kezdeményezőként lépett fel, s a lendület azóta is kitart. Az új klub tagjai már a digitális fotózást képviselik, bár egy kiállításhoz nyilván szükség van papírnyomatokra is.

Részlet Gömbös Dániel sorozatából Fotó: Pezzetta Umberto

- Az önkormányzat vállalja a nagyítás és a papír költségeit, amit mi avval viszonozunk, hogy a település minden rendezvényét dokumentáljuk – folytatja a klubvezető. – Emellett évente kiadunk egy kalendáriumot, amiben többségében a mi fotóink szerepelnek.

Fotó: Pezzetta Umberto

Havonta tartanak összejöveteleket, ahol megbeszélik a technikai kérdéseket, értékelik a képeket. Valamennyien autodidakták, de az internet jóvoltából könnyen tájékozódnak a fotós világ műhelytitkaiban, s a tapasztaltabbak segítik a kezdőket. Legfiatalabb tagjuk – Gömbös Máté, a klubvezető unokája – még csak 10 éves, de máris díjazott munkával büszkélkedhet.

Nemrégiben pályázatot is hirdettek, címe: Türje fotós szemmel. A legjobb munkákból állandó kiállítást terveznek berendezni a hamarosan átadásra kerülő tájházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában