Szentgotthárdi mise

2018.04.11. 13:10

Keserü Balázsra emlékezik koncertjével a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar

2018. április 15-én, vasárnap a Kertvárosi templomban felcsendül a fiatalon elhunyt szentgotthárdi születésű zeneszerző, Keserü Balázs oratórikus miséje, melyet Szentgotthárdi mise néven jegyez a zenetörténet.

Civil tudósítónktól

Keserü Balázs

Mit kell tudnunk a tehetséges szerzőről?

Az 1979-ben született Balázs már óvodás korában megmutatta a zene iránti érdeklődését. A helyi Zeneiskolában hamar kitűnt improvizatív készségével, zeneszerzői hajlamát a szolfézs órákon csillogtatta meg. A tehetséges ifjú 14 évesen felvételt nyert a győri Richter János Zeneművészeti SZKI zeneszerzés-szolfézs szakára, tanára Reményi Attila zeneszerző volt.

Keserü Balázs

Fiatal kora ellenére nyaranta önálló orgonahangversenyeket adott a szentgotthárdi Evangélikus templomban, ekkor már saját műveit interpretálta.

1995-ös önálló koncertjén kérte fel volt tanárnője, Szabó Elekné egy kórusmű megírására. Ekkor született meg az Oratórikus mise. Az ősbemutatón 1996. június 23-án a szerző még maga játszotta orgonán a continuot.

1997 tavaszától tudta, hogy súlyos betegség támadta meg szervezetét. Közben érettségire és zeneakadémiai felvételire készült…

A gyilkos kór azonban nem kímélte őt: hosszú szenvedés után 1997. augusztus 17-én hunyt el.

Élt 18 évet…

A Szentgotthárdi mise Keserü Balázs első és egyben utolsó jelentősebb vokális műve. A klasszikus mise liturgikus tételei közé épített oratóriumban Jézus kínszenvedéseit dolgozta fel a szerző. Az alkotás maradandó értéket képvisel, mely nem merülhet a feledés homályába. Ezért hangzik fel április 15-én Zalaegerszegen.

A koncert információi

A mise előadásában részt vesznek: a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar kiegészülve a szentgotthárdi Zenebarátok Kórusának tagjaival és a misét korábban már éneklő letenyei és szombathelyi énekesekkel.

Szólót énekelnek: Kardos Eszter, Bubits Tünde, Kovács Kata, Dzsida Péter, Gergely Iván, Cselényi Attila, Cselényiné Erős Enikő, Kun Gábor, Dr. Keszthelyi Júlia

Közreműködnek még: Jakobovics Árpád és Aigner Barbara hegedűn, Krisztánovics Vera és Pártosné Baranyai Olga fuvolán és Dankos Attila orgonán.

A Városi Vegyeskar Kovács Kata vezényletével szeretettel várja a zeneértő közönséget egy szívbemarkoló, felejthetetlen koncertre.

Személyes vonal:

Nagy örömmel érkeztem Szabó Elekné, Betti néni hívására 1997-ben a mise CD felvételére Szentgotthárdra, és még nagyobb volt a megtiszteltetés, hogy a szoprán szólót és a kvartett szoprán szólamát is én énekelhettem a felvételen. Akkor döntöttem el, hogy ha egyszer lesz egy kórusom, akkor mindenképpen megszólaltatom velük a misét. Ráadásul a Kertvárosi templomban két szentgotthárdi születésű pap szolgál, így duplán aktuális a mű előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában