A művészet összeköt

2018.05.03. 07:30

Egyházi kórustalálkozót tartottak Kanizsán

A nyugati (dunántúli) egyházkerület kórustalálkozóját rendezték meg a közelmúltban a nagykanizsai evangélikus templomban.

Horváth-Balogh Attila

A komáromi kórus lépett fel elsőként, melyet Miklós Józsefné vezényelt Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Mint azt Makoviczky Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze elmondta: nagy öröm volt számukra, hogy a rendezvénynek a dél-zalai város adhatott otthont. Azt eredetileg Zalaegerszegre tervezték, de az ottani templom méretei nem feleltek meg a kórusoknak, így került a szervezők látóterébe Kanizsa.

- Azért is fontos számunkra ez a kórustalálkozó, mert az egyházmegyénkbe a rotációs rendszerben csak 6 évente jut el, ezért mindig különleges alkalomként éljük meg, ha nálunk kerül sor rá, legyen bármely város is a színhelye – mondta Makoviczky Gyula.

A komáromi kórus lépett fel elsőként, melyet Miklós Józsefné vezényelt Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A találkozó a szakmai fejlődésről is szólt

A találkozón komáromi, győri, csákvári és kaposvári evangélikus kórusok léptek fel műsorukkal. A rendezvény nemcsak a találkozásra, a baráti kapcsolatok ápolására teremtett kiváló alkalmat, hanem a továbblépésről, a szakmai fejlődésről is szólt, ugyanis a kórusok előadásait (melyek egyebek közt Balassi Bálint, Dvořák, Bach, Hassler, Crüger és Sordie istenes műveit vonultatták fel) dr. Kamp Salamon, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos egyházzenei főigazgatója értékelte is.

- Semmiképp sem szeretném magamra ölteni a kérlelhetetlen kritikus szerepét, inkább néhány szakmai tanáccsal kívánom segíteni a kórusok, illetve a karnagyok munkáját – jelezte dr. Kamp Salamon. – Néhány éve már végzem ezt a munkát és mindig nagy öröm látni, ahogy fejlődnek a kórusok. Ezzel együtt mindig van mit hozzáfűzni a produkciókhoz. Hogy mit üzen a külvilág felé ez a kórustalálkozó? A zene az Isten különleges adománya, azon keresztül érti meg az ember, hogy a művészet összeköti a látható és láthatatlan világot, a szellemi és az anyagi létezést – egyik a másik nélkül semmi. Az ember is csak ebben a harmóniában találja meg a boldogságot. Ezért nagyon fontos minden művészi tevékenység, különösen a mai világban, ahol az anyagiakon van a hangsúly.

A találkozón ezúttal Szemerei János püspök hirdetett igét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában