Milyen legyen a suli, ahova szívesen járnál?

2019.10.25. 09:00

Iskolamegújító program a Kölcsey-gimnáziumban

Tervrajzok, látványtervek, makettek, legóból készült kertek, parkok, tantermek sorjáztak a diákok keze alatt csütörtökön a megyeszékhelyi Kölcsey Ferenc Gimnázium aulájában, tornatermében, tantermeiben.

Arany Horváth Zsuzsa

Legóval is modellezték a diákok a változtatási elképzeléseiket

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A középiskola ezekben a napokban kutatta a tanulók közvéleményét arról, hogy milyen módon szeretnék újragondolni az iskolájukat, hallottuk Makovecz Tamás igazgatótól.

– Az újítások között a mentálhigiénés kérdések, azaz a „hogy érzem magam az iskolában”, az arculati változtatások, az épület belső tereinek megújítása, modernizálás, a külső megjelenés, a házat körülvevő környezet, valamint a környezettudatos neveléshez kapcsolódó ökológiai programok szerepeltek az első helyeken, ma az arculati változtatásokkal foglalkozhatnak a diákok – mondta az új igazgató. Hozzátette: a csoportos tervezésben zalaegerszegi szakemberek, építészek, kerttervezők, grafikusok segítik a fantáziájukat használó gyerekeket. – A megszületett terveket közzé szeretnénk tenni, hogy a tanuló­ifjúság és a gimnázium teljes közössége választhasson belőlük.

Legóval is modellezték a diákok a változtatási elképzeléseiket
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A megvalósításhoz milyen támogatás remélhető?

– Bízom benne, hogy a városi önkormányzat, a tankerület és a szülők, valamint az alapítvány összefogása lehetővé teszik az iskola felfrissítését, ami a diákok tervezetei alapján valósulhat meg. Az is szerepel az ötletek között, hogy vállalkozások örökbe fogadhatnak belsőépítészeti részleteket, sarkokat – tájékoztatott Makovecz Tamás.

Ottjártunkkor épp a skandináv iskolaépületek jó példái­val ismerkedtek meg a gyerekek: Bertók Sándor építész és kollégája, Schifter Gergely mutatta be videós vetítések segítségével, hogy milyen ötletek valósíthatók meg a belső terek átalakításakor. Mindkét építész kötődik a gimnáziumhoz, hiszen Bertók Sándor részt vett a tervezésében 1985-ben, utóbbinak pedig két gyermeke is a Kölcsey iskolapadjait koptatja.

Az arculati tervezésben a végzős osztályok nem vettek részt, számukra pályaválasztási tájékoztatót tartottak három egyetem küldötteinek részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában