Elismerések

2019.12.30. 07:00

Döntöttek a Zala György Kulturális Nívódíj kitüntetettjeiről

Döntött a Zala György Kulturális Nívódíjak kitüntetettjeiről az arra jogosult kuratórium. 2020-ban különdíjak átadására is sor kerül, utóbbiakat Magyarországon élő személyek kaphatják.

Gyuricza Ferenc

A legmagasabb rangú muravidéki magyar elismerésnek számító kulturális nívódíjat néhány éve nevezték el a város híres szülöttéről, Zala Györgyről. 2020-ban Setár Lucia énekes, a lendvai két tannyelvű iskola diákja és Kósa Ferenc történelem szakos tanár, a dobronaki két tannyelvű általános iskola pedagógusa veheti át a díjat.

Előbbi kulturális műsorokban való magas színvonalú, aktív szerepléséért részesül az elismerésben, utóbbinak ismeretterjesztő és kutatómunkáját, valamint szervező tevékenységét ismerik el a díj odaítélésével.

Életműdíjat Szabó Ferenc, a völgyifalusi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület volt elnöke, a helyi közösség aktív tagja, a helyi népdalkör és a Muravidéki Nótázók alapító tagja kap, akinek több évtizedes aktív kulturális és közéleti munkásságát is elismerik ezzel.

A Zala György Kulturális Nívódíj odaítélésének szabályzata nem teszi lehetővé, hogy Magyarországon élő személyek is megkapják az elismerést, így esetükben különdíjakról dönthet a kuratórium.

Ez évben két olyan személy munkáját ismerik el ilyen módon, akik mentorként és szakmai vezetőként hosszú évek óta segítik a muravidéki magyar kultúra kibontakozását. A nagykanizsai Schmidt István a szavalókért és versmondókért végzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként, Török Andrásné pedig a kézimunkázók, a hímzőszakkörök szakmai vezetéséért részesül a kitüntetésben.

A Zala György Kulturális Nívódíjak és a különdíjak átadására január 19-én, a magyar kultúra napja tiszteletére szervezett muravidéki központi ünnepség részeként kerül majd sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában