Tablókon a példaképek

2020.01.23. 10:00

Kultúra napi kiállítás a Csányban és pályázati értékelés

A magyar kultúra napja alkalmából a ZSZC Csány László Szakgimnáziumában Kultúrtörténetünk nagyjainak arcképcsarnoka címmel nyílt kiállítás szerdán délután.

Hajdu Péter

A Mindszenty-iskola tanulói verses, zenés műsorral köszöntötték a kiállítást és a magyar kultúra napját, mellettük a rendezvény szervezői, résztvevői

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete által megvalósított kiállítás hét tablóján 150 magyar kiválóság arcképe látható a hazai kultúra legnagyobbjait felvonultatva az irodalom, zene, képzőművészetek, színművészet, magyarságkutatás, sport területéről, mind olyan személyek, akik méltán állíthatók példa­képül az iskolai nevelés, a tanulóifjúság számára. A rendezvényen a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói zenés, verses irodalmi műsort adtak.

A vándorkiállítást Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja nyitotta meg, aki megemlékezett a magyar kultúra napja megünneplésének 1989-es kezdetéről, illetve az eredendő dátumról, 1823. január 22-ről, amely napon Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát.

A Mindszenty-iskola tanulói verses, zenés műsorral köszöntötték a kiállítást és a magyar kultúra napját, mellettük a rendezvény szervezői, résztvevői Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A magyar kultúra legyen olyan fogalom, ami ettől a naptól elindulva egész éven át inspirál minket arra, hogy egymás mellett dolgozzunk, alkossunk, és említsük úgy ezt a fogalmat, hogy van is, lesz is, aki fogadja ezeket az alkotásokat. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felkutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket – mondta többek között Szabó Károly, majd az évről évre kibővült vándorkiállítást méltatva közölte, hogy a tárlat hozzájárul az ifjúság magyarságtudatának erősítéséhez.

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete a kiállítás mellett középiskolások számára történelmi pályázatot írt ki Ami Trianonhoz vezetett címmel. Paál István, a rendező szervezetek elnöke többek között elmondta, hogy tizenkét éve rendszeresen meghirdetik a történelmi pályázatokat, melyek közül az idei a Trianon emlékév alkalmából merítette témáját.

A beérkezett történelmi dolgozatok értékeléséről Illés Csaba, a Mindszenty-iskola tanára szólt, majd ismertette a legjobb eredményt elérőket. Első helyezést ért el Gyenge Dániel, az Ady-iskola 11.-es tanulója. Második helyen Bencsik Hanna és Tirászi Anna Dominika, a nagykanizsai SZC Thúry György SZKI 12.-es tanulói végeztek közös munkájukkal, míg a harmadik helyet Sipos Ádám Attila, a Munkácsy-iskola 13. évfolyamos tanulójának ítélték. Az ugyancsak munkácsys Márkus Ildikó Reginát pedig különdíjjal jutalmazták dolgozatáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában