Frissen Zalából

2021.06.13. 14:00

Közös fotón fényképész és néző – Tárlat nyílt Kanizsán

„A fényképen mindig két ember van: a fényképész és a néző.”

Horváth-Balogh Attila

Halmos Ildikó, a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó igazgatója, Szalai Szilveszter, Szalainé Mónika Mercedes, Németh Botond és Benkő Dániel a kiállítás megnyitóján. A kép jobb szélén Lehota János esztéta, aki méltatta az alkotásokat

Fotó: reprodukció: Szakony Attila

A RockCats Stage Photo Crew csoport első, a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban megnyílt bemutatkozó tárlatának mottójául a csoporttagok – Szalainé Mónika Mercedes, Szalai Szilveszter, Németh Botond és Benkő Dániel – ezt az Ansel Adams-idézetet választották. A nagy hírű amerikai fotográfus a részletgazdag ábrázolásban hitt – pont úgy, mint a nagykanizsai fotográfusok, akiknek koncertfotói ebben a szellemben születtek.

Halmos Ildikó, a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó igazgatója, Szalai Szilveszter, Szalainé Mónika Mercedes, Németh Botond és Benkő Dániel a kiállítás megnyitóján. A kép jobb szélén Lehota János esztéta, aki méltatta az alkotásokat
Fotó: reprodukció: Szakony Attila

A RockCats Stage Photo Crew ötlete a most anyai örömök elé néző Mercedes fejéből pattant ki, aki másfél évtizedet töltött szervezőként, hangosítóként a nagykoncertek világában. A hobbinak tekintett fényképezést éppen a munkája inspirálta, képein keresztül szerette volna megmutatni a közönségnek azt a kulisszák mögötti háttérmunkát, amit egyébként nemigen láthatnak. Csak a végeredményt, a jó esetben nagyszerű koncertet – ám arra már kevesen gondolnak, hogy utóbbi bizony erősen az előbbi függvénye. Párja, Szalai Szilveszter pedig disc jockey, tehát ugyanebből a világból érkezett ő is. Három évvel ezelőtt felkérte őket egy online újság, hogy képeikkel tudósítsanak a nagykanizsai dödöllefesztiválról a backstage-ből. Ez adta meg a kezdőlökést, melynek nyomán 2019-ben végigfotózták a városnapi kavalkádot, a dödöllefesztivált és a Kanizsa Aspetta Il Girót, amely ingyenes koncertekkel népszerűsítette az akkori tervek szerint a dél-zalai várost is érintő Giro d’Italia kerékpáros versenyt. Az Aspettán kiváló képek készültek, amelyek nagyon jól visszaadják a koncertek hangulatát, a kiállítás számos képe innét való. Aztán jött a pandémia, ami miatt viszont sajnos a Giro nem jött – mindenesetre a kanizsai közönség nagyszerű koncert­élményekkel gazdagodott.

A színpad előtt találkozott először a párral a hasonló érdeklődésű Németh Botond és Benkő Dániel, s a megismerkedés után el is döntötték: a továbbiakban együtt mennek tovább az úton. Nos, a kiállítás képeit nézve úgy tűnik: megérkeztek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!