Frissen Zalából

2021.07.06. 11:30

A Pál utcai fiúk a Kvártélyházban

Tegnap a sajtónyilvános olvasópróbával kezdődött el A Pál utcai fiúk című zenés színmű színre állítása a zalaegerszegi Kvártélyház nyári programjában. Az előadás premierjét július 30-án tartják.

Arany Horváth Zsuzsa

A próbán Tompagábor Kornél rendező tájékoztatta a darab népes alkotógárdáját az előttük álló időszak feladatairól. Mint lapunknak is elmondta, régi terve válik valóra azzal, hogy a Dés László zenéjével, Geszti Péter és Grecsó Krisztián szövegeivel kiegészült Molnár Ferenc-regényt bemutathatják.

Ismeretes, és a próbán is elhangzott, hogy A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc ifjúsági regénye, 1906-ban ifjúsági folyóiratban jelent meg először. Az egyik legolvasottabb, legnépszerűbb regény, kötelező olvasmány általános iskola ötödik osztályában. Külföldön a legismertebb magyar regény: számtalan nyelvre lefordították, sok országban szintén kötelező vagy ajánlott iskolai olvasmány. A rendező is hangsúlyozta, Molnár Ferenc világpolgárként járta a világot, szellemessége, szellemisége semmit sem halványult. A rendező a darab hangulatára való ráhangolódást családi üveggolyókkal és fotókkal biztosította, s kitért arra is, hogy valószínűleg mindenki volt már életében Nemecsek, akit kiradíroztak vagy kisbetűvel írtak valamilyen okból, valamilyen nehezebb élethelyzetben.

 

A színre állítás során ez fontos szempont lesz, azzal együtt, hogy a színház mindig a saját korában érvényes, a mostani szereplőkön keresztül kel életre. Akik a kaposvári egyetem színinövendékei, másod- és harmadéves hallgatók lesznek. Az egyetem képviseletében jelen is volt a próbán Uray Péter, a MATE kaposvári egyetem tanára, a színjátszók egy részének osztályvezetője.

– Nagyon jó gyakorló munka lesz a hallgatóinknak, örülök, hogy itt lehetünk, ami annak is köszönhető, hogy régóta ismerjük egymást Tompa Gáborral, ő keresett meg azzal, hogy A Pál utcai fiúkhoz fiatal szereplőkre lesz szüksége. A zenés játék komoly témát feszeget, s noha ezzel a darabbal még nem foglalkoztunk az egyetemen, benne van a levegőben minden kérdésfelvetése. Az ideák elvesztését élik meg a darab figurái, akik nagyon erősen hisznek magukban, a számukra fontos helyben, az elvesztése a gyerekkor vége.

Készítettek már zenés darabot a tanítványaim, ebben is meg fogják állni a helyüket.

A próbán Mészáros Tibor bemutatta a díszlet makettjét, Szőke Julianna pedig a jelmezekét. Az alkotógárda tagja Máriás Zsolt és Köves Marcell, ők a zenéért és a hangzásért felelnek. A kaposvári hallgatók mellett látni fogjuk a darabban Hertelendy Attilát és H. Horváth Gyulát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!