Frissen Zalából

2021.07.31. 15:00

Otthon van a kreatív megoldásokban a Kvártélyház csapata

Ha Kvártélyház, akkor nemcsak színház, hanem fesztiválok, installációk, rendezvényszervezés, marketing- és projektkommunikáció. Úgy is fogalmazhatnánk: művészet és minden, ami kreativitás.

Varga Lívia

Fényfestés az Egerszeg Fesztiválon Fotók: Kvártélyház

Fotó: MESZAROS RENATO

A 2007 óta működő társaság alapvetően művészeti tevékenyéggel, elsősorban színházzal és rendezvényszervezéssel foglalkozik, emellett reklám-, marketing és kommunikációs megrendelések egész sorát teljesítette az elmúlt másfél évtizedben. Azt vallják: nincs kis szerep és nincs kis rendezvény.

Kicsikkel és nagyokkal egyaránt dolgoznak

– Egy nagyobb rendezvény felépítésénél száz-kétszáz ember munkáját koordináljuk, de mozgattunk már egy időben több tízezer fesztivállátogatót, szerveztünk pár tízfős céges családi napot, dolgozunk önkormányzattal, önkormányzati intézményekkel, iskolákkal, kisebb vállalkozásokkal és multinacionális vállalattal is – enged bepillantást a kft. egyéb tevékenységeibe Köves Eszter rendezvényszervező, projektmenedzser.

A kulcsszavak: kreativitás, gyorsaság, megbízhatóság, rugalmasság, játékosság. A cél pedig: elégedett publikum, megrendelő és beszállító.

A főállásban öt főt foglalkoztató cégből hárman dolgoznak ezen a területen, Tompa Gábor ügyvezető mellett Köves Eszter és Győrfi Cintia rendezvényszervező. S széles alvállalkozói bázist mozgatnak.

– Ez egy olyan szegmense a gazdaságnak, ahol bizonyos tevékenységekhez az egész országban csak néhányan értenek professzionális szinten. Ilyen például a díszletépítés, a fényfestés és a jó minőségű vetítéstechnika – sorolja Tompa Gábor.

Fényfestés az Egerszeg Fesztiválon. Fotók: Kvártélyház

Vendégjáték, fesztivál, koncert

Bár a színházhoz kapcsolódik, de gazdasági tevékenység és így bevételt indukál a vendégjáték. A Kvártélyház Utazó 2007-től a megye számos kistelepülésére vitte el a minőségi szórakoztatást, de játszottak egyebek mellett a fővárosban, Keszthelyen, Martfűn, Sárváron, Lendván és Zalakaroson is.

A város tulajdonában levő kft. tevékenységének fontos része a fesztivál-, rendezvény- és koncertszervezés Zalaegerszegen és környékén, elég, ha csak az Egerszeg Fesztiválra, az Országos Vadpörkölt- és Borfesztiválra, a megyeszékhelyi adventi programokra és a városi szilveszterekre gondolunk, ezeket sok éven át, egészen tavalyig szervezte a társaság. De csináltak például rocktábort és az európai mobilitás hét részeként autómentes hétvégét, bonyolítottak motoros napot s több, akár sportcsarnokbeli nagykoncertet (Csík Zenekar, Janicsák Veca, Ismerős Arcok, Goran Bregovic).

A Zala Szépe is a portfólióban

A portfólió fontos részét képezik a céges rendezvények, családi napok, gyár- és csarnokavatók, vállalati ünnepek. Több alkalommal is a Kvártélyház szervezte meg a Magyar Fesztivál Szövetség Zalaegerszegen tartott szakmai napját, a Zalai Hírlappal közösen pedig éveken át a Zala Szépét. Partnerük a Zalavíz, a Pernix Pharma, az ADA (nekik üzemavatót és családi napot is szerveztek), s kapcsolatban állnak a Magyar Államkincstárral, annak országos rendezvényét, a Kincstár Kupát jegyzik, ami egy többezres nagyrendezvény volt. A tesztpályán pályanapok, sajtókonferenciák, innovációs napok fűződnek a nevükhöz, de ők bonyolították egyebek mellett a létesítmény első és második ütemének átadóünnepségét, amin Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, továbbá számos kreatív tevékenység tervezésében, kivitelezésében vesznek részt. Legutóbb a MouldTech bokrétaünnepét tartották meg. Fontos partnerük még a Zalaerdő Zrt., a céggel és az Országos Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetével szervezik a sohollári völgyben évek óta a Zalai Vadászati Évadnyitót és Vadásznapot.

A Kvártélyház K􀄃t. csapata egy tesztpályás rendezvényen

Arculattervezéstől a megvalósításig

– Foglalkozunk reklám- és marketingtevékenységgel is, ennek első lépése volt a pár évvel ezelőtt megszervezett „Mindenki Egerszegre” órásplakát-kampány, amellyel az Egerszeg Fesztivált népszerűsítettük egyebek mellett az M7-es autópályán – idézi fel Tompa Gábor, megjegyezve: a kreatív megoldásokban vannak igazán otthon.

„Marketingkommunikációból is csinálunk kicsit, nagyot és még nagyobbat”, a komplett arculattervezéstől a megvalósításig, hangsúlyozzák. Csináltak NKA-kampányt s több önkormányzati céget is segítenek e téren. Szerveztek köztisztasági akciót, biztosítottak főiskolásoknak gyakorlati és közösségi szolgálati helyet s tartottak előadást a fesztiválszervezésről.

Készül a tesztpálya fogadóépületének installációja

– Partnereinknek biztosítjuk a különféle uniós projektek kötelező nyilvánosságát, végezzük marketingkommunikációját, piaci alapon jutva a megrendelésekhez – tudjuk meg Köves Esztertől. – A csarnoképítéstől a foglalkoztatásfejlesztésen és az energetikai korszerűsítéseken, valamint a helyi közösségi közlekedés fejlesztésén át a kerékpárút-építésig minden területen dolgozunk. Megszervezzük, ha ki kell helyezni egy táblát, sajtómegjelenéseket indukálunk, médiamegjelenést figyelünk, a projekthez kapcsolódóan rendezvényt tartunk. Szóróanyagokat készítünk, kialakítjuk a projekthez illő arculatot, s ide tartozik a filmkészítés, valamint a rádiós és tévés szpotok gyártása, újsághirdetések szervezése is.

High-tech berendezés a járműipari tesztpálya high-tech fogadóépületében

– Az önkormányzati támogatás mellett ezek a bevételi források segítik talpon maradni a céget, ezek révén tudunk fejlődni, fejleszteni, továbblépni – szögezi le Tompa Gábor. Hozzáteszi: a projektek egymást indukálják, s a piaci szereplők is egyre inkább megjelennek a városi cég partnerei, megrendelői között, a megyén kívülről is.

Kisfilmek a városról, a megyéről, a Göcseji Múzeumnak

Szép és különleges feladat a megújuló Göcseji Múzeum arculatának alakítása, a projekt társadalmasítása, azaz minél szélesebb körben elérni a majdani célközönséget – ebben is részt vesz a Kvártélyház csapata, mondja Köves Eszter.

– Ehhez kapcsolódva a kiállítótérben levő installációkban vetítendő filmeket mi forgatjuk, a színházi tevékenység és a filmgyártás „kombójaként” – enged bepillantást Tompa Gábor. – Hat darab háromperces kisfilmet készítünk, zömét élő szereplőkkel, színészekkel, a következő bontásban: Zalaegerszeg, a középkori mezőváros, a török kor, a céhes iparosok, a dualizmus és a hivatalnokok kora, valamint a szocializmus évtizedei. Egy videóban megidézzük Czobor Mátyást is, az egykori kiváló zalaegerszegi polgármestert (1918-36) H. Horváth Gyula formálja meg. És készül egy hatperces, több mint húsz helyszínt felvonultató, a megye történetét bemutató alkotás is.

Pillanatkép a Göcseji Múzeumnak készített kisfilmek forgatásáról

Fesztiválkutatás

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi gazdálkodási karának fesztiválkutatása részben az ő ötletük alapján és részvételükkel indult el, valósult meg, nagyrendezvényeiken az információgyűjtésben is részt vettek. Az ez alapján készült tanulmány a fesztiválok gazdasági hatásait elemezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában