Frissen Zalából

2021.11.22. 07:00

Regionális népzenei versenyt rendeztek Nagykanizsán

Hét intézményből mintegy hetven fő vett részt a III. Zalai Regionális Népzenei Versenyen, amit szombat dél­előtt tartott a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola.

Gyuricza Ferenc

A Kanizsai Horvát Tamburazenekar a színpadon

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A program kettős célt szolgált, a szervező iskola lehetőséget kívánt biztosítani a megye és a régió népzenész diákjainak a bemutatkozásra, ugyanakkor kapcsolatépítő rendezvénynek is szánták a versenyt, ahol a szaktanárok ráláthatnak egymás munkájára, miközben a fiatalok számára ismerkedési lehetőséget is biztosít – emelte ki köszöntőbeszédében Baráth Adrien intézményvezető. Azt is elmondta: az első versenyt még 2018-ban tartották, ezt követte egy évre rá a második, tavaly azonban a pandémia miatt le kellett mondaniuk a folytatásról. A koronavírus-járvány idén is rányomta bélyegét a versenyre, sokan nem tudtak jelen lenni a programon, számukra az online bemutatkozás lehetőségét kínálták fel, amivel többen éltek is. A találkozó résztvevői Budapestről, Szombathelyről, Pécsről, Zalaszentgrótról, valamint helyből érkeztek.

A Kanizsai Horvát Tamburazenekar a színpadon
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A bemutatott produkciókat háromfős zsűri értékelte, ennek tagjai Bolyki Sára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakos tanára, Vizeli Balázs, a Zeneakadémia népzenei tanszékének hegedűtanára, egyetemi adjunktus és Csikvár Gábor, Prima-díjas népzenész, közművelődési szakember voltak. Értékelési szempontjaik humánusak voltak, elsősorban arra törekedtek, hogy a versenyző diákoknak és felkészítő tanáraiknak megerősítést adjanak a további munkájukhoz – ezt arany, ezüst és bronz minősítésekkel fejezték ki –, de szükség esetén a hiányosságokra, fejlesztési feladatokra is felhívták a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában