Leheletfinom kézimunkacsodák a bibliotékába

2022.11.15. 06:50

Kiállítás a Zalai Csipkeműhely munkáiból a József Attila Városi Könyvtárban

A múlt hét közepétől december 23-ig az olvasnivaló mellett leheletfinom csipkék, terítők, ékszerek, képek fogadják a látogatókat a József Attila Városi Könyvtárban - a bibliotékában ezúttal a Zalai Csipkeműhely alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás.

Fincza Zsuzsa

A kiállítást Szekeresné Farkas Matild ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mellette Kiss Gábor és Gyenese Ferencné

Fotó: Fincza Zsuzsa

Kiss Gábor, a DFMVK igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a könyvtár évente két nagy kiállítást szervez. Az egyik alkalommal egy zalai településnek, a másikon egy művészeti ágnak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. Ezúttal a sor a vmk csipkeműhelyének tagjain, akik kézműves munkájukkal kiérdemelték a helyüket a képzőművészek között. A csipkekészítés már az ókortól ismert, s a korabeli festmények tanúsága szerint a középkorban is nagy divat volt - hívta fel rá a figyelmet a könyvtár igazgatója, hozzátéve, hogy népszerűségét azóta veszítette el, s manapság úgy a ruhákon, mint a lakásdekorációk között megtalálhatóak.

Tóth Csenge énekkel színesítette a megnyitó ünnepséget
Fotós: Fincza Zsuzsa

 

A több mint 20 éve alakult, jelenleg 9 tagú csipkeműhely munkájáról Gyenese Ferencné klubvezető számolt be. Külön kiemelte, hogy az alapító tagok: dr. Kozák Nóra, Sinka Erzsébet, Berzsán Pálné és a rutinos csipkekészítők: Horváth Tiborné, Dömötör Julianna, Tóth Józsefné, Orot Edit mellett nyártól Németh Abigél Mária személyében 11 éves zrínyis diáklányt is soraik között tudhatnak. Számos kiállításon, köztük Horvátországban és Szlovéniában is - bemutatkoztak már. A zalai mellett más tájegység népművészeti motívumait is felhasználják, s számos technikát kipróbálnak. Ezúttal a zsinorcsipke, a hajócsipke, a vert csipke, a tenerife csipke, a reticella, a höveji hímzés, a szalagfűzés, a keresztszemes hímzés, a blackwork hímzés és a gyógyfűzés technikával készült alkotásokkal ismerkedhetnek a látogatók. A fenti módszereket egyébként csütörtökönként délután a piacnál lévő Göcseji Tudásközpontban ingyenes oktatás keretében meg is tanítják az érdeklődőkkel.

: Kiss Gábor könyvtárigazgató a csipkekészítés múltjáról is szólt
Fotós: Fincza Zsuzsa

- A csipkekészítésbe Fülöpné Sipos Ildikó tanításában 8 éve szerettem bele. Javasolni tudom mindenkinek, mert fejleszti a türelmet és a nagy odafigyelés, amit igényel, karban tartja az agyat - fogalmazott Gyenese Ferencné.

Gyenes Ferencné alkotásai egy részével
Fotós: Fincza Zsuzsa

A kiállítást Szekeresné Farkas Matild, a bibliotéka alkalmazottja ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, az ünnepség fényét Tóth Csenge Révész Sándor: Vigyázz a madárra című dalával emelte. A rendezvény végén a klub tagjai bebizonyították: kézügyességük a süteménykészítésre is kiterjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában