Összerendeződni kívül-belül

2023.02.11. 17:00

Szentgróti Dávid önálló tárlata a VILTIN Galériában

Összerendeződés címmel nyílt önálló tárlata Szentgróti Dávidnak Budapesten, a VILTIN Galériában január végén. A zalaegerszegi származású, Pécsen élő festőművész már többször vett részt a galéria csoportos kiállításain.

Mozsár Eszter

A Viltin Galériában rendezett kiállítás egy részlete

Forrás: VILTIN Galéria

A március 4-ig megtekinthető tárlatot Bullás József festőművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az esemény közösségi oldalán pedig így méltatja iski Kocsis Tibor képzőművész, művészettörténet- és vizuális nevelőtanár a műveket: „A 2021-22 között készült nagyméretű alkotások fő ismérvei a Szín, a Tér és az Idő. A Pécsett élő művész praxisa számos ponton utal a konstruktivista, korai absztrakt festészetre, miközben szoros kapcsolatot ápol a háború utáni pécsi nonfiguratív művészeti tradícióval, így Martyn Ferenc, Lantos Ferenc, Keserü Ilona vagy Somody Péter munkáival is. Festményeit ugyanakkor egy merően 21. századi formanyelvvel ruházza fel: a „layerek” (rétegek) egymásra épülése és a köztük közlekedő, gesztussá transzformált csatornák, csövek (tube) látványa minduntalan megidézik a digitális képalkotás vizualitását.” A kurátor emellett kiemeli a gazdag anyaghasználatot, a textúrával, az akrilfesték viszkozitásával való játékot és a fedő, áttetsző ecsetvonások kezelését. Hozzáteszi, Szentgróti Dávid színhasználata a konstruktivizmus tiszta alapszínein túl a kétezres évek élénk kevert színeit is felvonultatja. Az akrilfestékgyártók széles palettája lehetőséget ad a természetestől elrugaszkodó szintetikus, egyfajta kromatikus valóság elérésére.

Szentgróti Dávid
Fotós: Horváth Gábor

- Körülbelül két éve dolgozom együtt a fővárosi galériával, eddig csupán néhány festményemet láthatta a csoportos tárlatokon a közönség, ezúttal egy egész válogatással készültem – ecseteli a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum művésztanára. - A kiállítótér elég magas, így ott kiválóan érvényesülnek a nagyméretű képeim. A válogatással az elmúlt évek folyamatai köszönnek vissza. Számomra a festészeti elemek közötti viszony a fontos, nem feltétlenül egy stílusban festek, alkotásaim nem a geometrikus irányvonalat képviselik, inkább kontrasztot, ellenpontozást adnak. Ezúttal szemmel láthatóan jóval kevesebb a transzparens gesztus, inkább konkrétabb formák jelennek meg. Ezeket a konkrét elemeket valamilyen szinten szétvágják a felvitt rétegek, úgy is mondhatjuk, hogy mozgásba hozzák azokat. Ha a látogató egymás után nézi a képeket, akkor észreveszi ezeket az elmozdulásokat. Maga az Összerendeződés cím elsőre kicsit nyakatekertnek tűnhet, amit azért választottam, hogy ezt a folyamatot, időbeliséget kifejezze. Látszódjon, hogy valami felé mozdul, néha megfeszül ez a képtér: egyszer szabályossá válik, másszor pedig tágulni kezd vagy részekre esik.

Dávid arra a kérdésre, miként jelenik meg ez az „összerendeződés” a művészeti tevékenységen kívül a mindennapjaiban, így válaszol:

- Úgy érzem, minden átfedésben van. Az elmúlt évek, a karantén, majd az újranyitás, a jelenlegi válságok arra sarkallták az embert, beleértve magamat is, hogy szelektáljon a dolgai között, megtalálja a hangsúlyt a magánélet és a munka között. Mégsem gondolom azt, hogy konkrét analógia, szoros kapcsolat lenne a külső környezet, a hatások és a belső világom között. Minden kép természetesen tükrözi az alkotóját. A tervekről annyit, hogy egyelőre még nagyon az év elején járunk.

Balra a Levels, jobbra az Inicio (planets) című akril festmény Forrás: VILTIN Galéria

A budapesti kiállítás március 4-ig látogatható, február 14-én, kedden 18 órakor személyes tárlatvezetést tart a festőművész. Összegzésként még érdemes elmondani, hogy Dávid a hazaiak mellett számos külföldi kiállításon jelent meg, így Aradon, Ljubljanában, Prágában és Plzenben is szerepeltek már művei. Festményei emellett éppen a VILTIN Galéria ajánlásának köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank kortárs gyűjteményében is megtalálhatók.

- Nagyon örülök, hogy húsz képem bekerülhetett ebbe a válogatásba, amit virtuálisan is meg lehet tekinteni a jegybank kortárs gyűjteményeket bemutató oldalán. Ezekből az alkotásokból tematikus válogatásokat és nemzetközi bemutatkozásokat szerveznek. A tematikus tárlatokon még nem vettem részt, a festményeimet egyébként a Pénzügyi Palotában helyezték el - tette hozzá az alkotó.

Sympathy, 150x240cm, akril, 2022 Forrás: VILTIN Galéria

Dávid érdeklődésünkre még elmondja, szereti tanítani a tehetséges fiatalokat, s ez a közeg alkotói munkásságra is jó hatással van. Mint monda, a diákok befogadók, nyitottak, akikkel legutóbb a Szépművészeti Múzeum El Greco kiállítását, illetve a Műcsarnokban Molnár Sándor Kossuth-díjas festőművész tárlatát látogatták meg. Tanítványai jól szerepelnek az OKTV-s versenyeken, többségük pedig elsőre felvételt nyer a felsőfokú művészeti intézményekbe.

Az MNB virtuális galériája ITT látható.

A mostani tárlatról videó is készült a VILTIN Galéria Youtube-csatornáján:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában