Programajánló

2023.04.19. 14:30

Kiállítás nyílik Andy Warhol alkotásaiból Lendván

A Világhírű képzőművészet nagyjai Lendván elnevezésű projekt részeként ezúttal a pop-art művészeti mozgalom egyik alapítója, az amerikai Andy Warhol alkotásait tárja az érdeklődők elé a Galéria és Múzeum. A tárlat megnyitóját pénteken 19 órakor tartják az intézményben.

Gyuricza Ferenc

Andy Warhol Marilyn Monroe-t ábrázoló ikonikus portréja

Andy Warhol a XX. századi képzőművészet egyik legfontosabb alakja, s egyben a II. világháború utáni Amerika egyik meghatározó személyisége. Elsősorban festményei révén vált ismertté, de avantgarde filmkészítőként, illusztrátorként és íróként is nagy hatást gyakorolt kora társadalmára. Alkotásaival a kapitalista világ értékeit – a fogyasztást, a pénzt, a csillogást, a hírnevet és a presztízst – fejezte ki.  

A Pittsburgh városában 1928-ban született Andy Warhol szülei szlovákiai ruszinok voltak, édesanyja a Felvidéken található Mezőlaborc városa mellett született, ahol ma az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum található. A Lendván pénteken megnyíló tárlat anyaga ebből az intézményből származik, s Warhol gazdag életművét mutatja be. A kiállítás látogatói megtekinthetik az alkotó ismert munkáit – például a Marilyn Monroe-t és Mao Ce-tungot ábrázoló képét, vagy a Virágok, illetve a Villamosszék című alkotását, amelyek a művész értelmezésében a pop-art világszerte elismert ikonjaivá váltak. A lendvai kiállítás különlegessége, hogy a képzőművészeti alkotások mellett Warhol személyes tárgyai is megtekinthetőek lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában