Hadtörténelmi esték

2023.05.15. 19:00

A pölöskei vár történetéről tart előadást dr. Vándor László a kiskanizsai Móricz művelődési házban

Nagykanizsán, a kiskanizsai városrész Móricz Zsigmond Művelődési Házában május 19-én, pénteken 18 órakor folytatódik a Hadtörténelmi esték sorozata.

Benedek Bálint

Dr. Vándor László

Fotó: ZH Archívum

Ezúttal dr. Vándor László történész, régész, nyugalmazott megyei múzeumigazgató lesz az ingyenesen látogatható est vendége, vetített képes előadásának témája: Zala vármegye Drégelye – A pölöskei vár története.

Az izgalmasnak ígérkező beszámoló tájékoztatójából kiderül: Zala vármegye egyik legkorábbi várát a 13. században az akkori legnagyobb birtokos család építette, amely számos más várat és kolostorokat is alapított ezen a vidéken. A vár története a legváltozatosabbak közé tartozik. Két király is ostromolta falait. Leghosszabb ideig a pölöskei Ördög-család birtokolja, a török időkben végvár lesz. 1532-ben maga a szultán, 1664-ben a nagyvezír katonái ostromolják, akikkel szemben az egész őrsége elesik. 1600-1690 között a török kézen lévő Kanizsához északról a legközelebbi erődítmény, a török elleni kémkedés egyik központja. Az itt állomásozó katonaság szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a Kanizsával szembeni végvárvonalban. A török idők után birtokosai, a Széchenyiek bontják el. A 1664-ben történtekről ma emlékművet talál az idelátogató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában