Kurzus és tárlat Gébárton

2023.10.28. 17:29

Pannónia Csipke kiállítás a PANORÁMA Népművészeti Galériában

A Pannónia csipkét mutatja be a PANORÁMA Népművészeti Galéria október 20-án nyílt kiállítása, amit november 5-ig nézhetnek meg az érdeklődők. Előre meghirdetett időpontokban, valamint tárlatvezetés nélkül 13-17 óra között látogatható Hadri Veronika csipkekészítő népi iparművész és tanítványainak, Békefiné Bertók Andrea, Takács Andrea, Kölkedi Bernadett, Németh-Lucz Anita tárlata.

Mozsár Eszter

A Pannónia csipke változatos felhasználása látható a vitrinekben.

Fotó: Mozsár Eszter

Román Andrásné Hadri Veronika népi iparművész november 4-én szombaton 15-18 óra és november 5-én, vasárnap 13-16 óra között személyesen válaszol az érdeklődők kérdésére, kalauzolja őket a tárlaton.

Mutatós a sötét színösszeállítású szett is.
Fotó: Mozsár Eszter

A kiállítás létrejötte nem véletlen, mivel a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Értékes Zala elnevezéssel népi kézműves kurzusokat indított a közelmúltban. A hetési hímzés és a gyöngyösnecc mellett a Pannónia csipke technikáját oktatják, ez utóbbit Román Andrásné Hadri Veronika csipkekészítő népi iparművész. Több évtizedes tanulási, alkotói tapasztalatait osztja meg a jelentkezőkkel. Az egyesület célja, hogy a nagykanizsai gyökerű, zalai csipke technika minél nagyon népszerűségnek örvendjen.

Egy női kistáskát, neszeszert is feldob ez a gyönyörű csipke, ahogy Takács Andrea alkotásán.
Fotó: Mozsár Eszter

A vegyes, horgolt, illetve varrott technikájú csipke megalkotása Győrffy János nagykanizsai ügyvéd feleségének nevéhez fűződik. Győrffy Jánosné, Ilona 1908-ban, 37 éves korában készítette el első csipkemunkáját. Régi csipkevarrási technikákat tanulmányozott, aminek ötvözésével megalkotta a Pannónia csipkét. A Pannónia csipkét 1922-ben szabadalmaztatták, leheletszerű könnyedség és tartósság jellemzi. Érdekesség, hogy ilyen alkotást rendeltek Zita királyné számára, illetve ebből készült Edda Mussolininek (a Duce lánya) is a menyasszonyi fátyla, ám mivel az késve érkezett az esküvőre, csupán csak a menyasszony zsámolyára teríthették rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában