Könyvajánló

2023.12.03. 11:00

A világ legboldogabb embere

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Török Gabriella

Eddie Jaku műve az átélt megpróbáltatások ellenére is pozitív gondolatokat sugárzó írás.

Fotó: Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

A világ legboldogabb embere című kötet - nem véletlenül - világszerte bestsellernek számít. A könyvből Abraham Salomon Jakubowitz, későbbi nevén Eddie Jaku élettörténete bontakozik ki, aki 1920-ban Németországban, Lipcsében született. Tanulmányait a nácik uralma alá kerülő országban álnéven kezdte, megélte 1938-ban a hírhedt kristályéjszakát, majd előbb Buchenwaldba, később Auschwitzba került. A könyvben  a haláltáborról s családtagjainak elvesztéséről ír.
Arról is szó esik, hogy maradtak életben legjobb barátjával, Kurttal, majd a háború után hogyan kezdtek új életet. Eddie megnősült, feleségével és fiával Ausztráliába került, de az apai házból hozott erkölcsi tartást és értékeket új hazájába magával vitte.
A holokausztról rendszeresen nagyobb közönség előtt beszélt, hogy ami történt, ne ismétlődhessen meg soha többé. Előadásaival, könyvével számtalan ember életét, életszemléletét változtatta meg.
Művének egyes fejezeteit mindig egy inspiráló mondattal nyitotta, az epilógusban pedig olvasóinak a következő tanácsot adta: 

Ne felejts el boldognak lenni, nap mint nap, és másokat is boldoggá tenni. Légy az egész világ barátja.

A kötet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kiadványt a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában