Könyvbemutató

2023.12.30. 16:00

Megjelent a Harmatfogók antológia-sorozat tizedik kötete

Jubileumi, tizedik számához érkezett a Harmatfogók antológia, amely jellemzően muravidéki szerzők szépirodalmi írásait tartalmazza. A kötetet még a karácsonyi ünnepeket megelőzően mutatta be Lendván a kiadó, a Kultúregyesületek Községi Szövetsége.

Gyuricza Ferenc
Az új antológia címlapja 
Fotó: Gyuricza Ferenc

A bemutatón – ahol Kósa Péter hegedűművész és Szomi Béla költő-zenész is fellépett – a szövetség elnöke, Göncz-Vaupotic Elvira elmondta: az első Harmatfogók még 2013-ban jelent meg azzal a szándékkal, hogy az általuk működtetett irodalmi szakkör tagjai számára biztosítsanak megjelenési lehetőséget. A kiadó azóta – egyetlen alkalom, a Covid-járvány által sújtott 2020-as esztendő kihagyásával – évente újabb kötetekben gyűjti össze a városhoz és a térséghez kötődő alkotók verseit, prózáit. Az antológia egyik különlegessége, hogy a régió multikulturális jellegéből adódóan abban egyaránt helyet kaphatnak szlovén, magyar, horvát és szerb nyelvű írások.

A bemutatón Olga Pausic szerkesztő arról beszélt, hogy a tizedik Harmatfogók kötetben 26 szerzőtől olvashatnak az érdeklődők, s az idei antológiában a korábbi évekhez képest most sokkal jelentősebb részt tesz ki a magyar nyelvű írások száma, ami egyben azt is jelzi, hogy az irodalmi szakkörhöz egyre több magyar nemzetiségű szerző csatlakozik. Miután ez alkalommal a szerkesztési szempontok között témamegjelölés nem szerepelt, így a versek és prózák tartalma igen változatos és sokszínű lett. Az antológia grafikai tervezője Orbán Péter volt, aki a kiadványban szereplő írások illusztrálásához a Kultúregyesületek Községi Szövetségének egy másik csoportja, a Dusko Abramusic festőművész által vezetett képzőművészeti szakkör tagjainak munkáit használta fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában