Hetedik alkalommal

2023.08.03. 16:00

Augusztus 19-én rendezik meg a Muravidéki Vágtát

Hetedik alkalommal rendezi meg a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) és a Muravidéki Lóbarátok Egyesülete a Magyar Vágta szlovéniai előfutamát, a Muravidéki Vágtát. A nagyszabású lovas rendezvényt augusztus 19-én tartják, a tervek szerint Hosszúfaluban.

Gyuricza Ferenc

A Muravidéki Vágta nem csupán verseny, hanem nagyszabású, látványos turisztikai rendezvény is

Fotó: Gyuricza Ferenc

A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők. Orbán Dusán, az MMÖNK elnöke elmondta: az idei rendezvény költségvetése mintegy 40 ezer euro lesz. Ugyan a hosszúfalusi pálya tavaly már bebizonyította, hogy megfelelő helyszíne lehet a rendezvénynek, ám a szükséges engedélyek beszerzése még folyamatban van, ezért minden eshetőségre felkészülve alternatív helyszínről is gondoskodniuk kell. Amennyiben marad az eredetileg tervezett helyszín, úgy a lovasok egy 1300 méteres pályán versenyezhetnek, amelynek célegyenes hossza 92 méter, míg a kanyarok 48 méteres rádiuszt alkotnak. A lovak ötéves koruktól vehetnek részt a versenyen, angol telivérek és argentin pólópónik azonban nem indulhatnak. A versenybírói feladatokat Winkler Zsolt látja el.

Biró József, a Muravidéki Lóbarátok Egyesületének elnöke szerint a nemzeti és szlovén futamokban 11-11 lovas áll majd rajthoz, így mindkét kategóriában három előfutam várható. A tavalyi versenyhez képest változást jelent, hogy idén három lovassal úgynevezett Kishuszár Vágta is szerepel a programban. A Szilvásváradon megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtára a nemzetiségi előfutamok három első helyezettje, a kishuszár-futam győztese, valamint a Lendvát képviselő lovas jut tovább. Az eddig megszokottakkal ellentétben a szlovén futam győztese idén nem szerepelhet a Nemzeti Vágtán, az anyaországi szervező ugyanis meghívásos alapon, rotációs rendszerben hívja meg a nem nemzeti lovasokat.

A Muravidéki Vágta ez évben is számos kulturális kísérőprogramot tartalmaz, ezek szervezésében a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet működik közre. Soós Mihály igazgató szerint a verseny turisztikai szempontból is fontos esemény, ezért minden tőlük telhetőt megtesznek a látogatók szórakoztatása érdekében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában